6. 5. 2022, 17:41 | Vir: STA

Zgodil se je VELIK preobrat! Johnson priznal, da je za njim težka noč

Profimedia

Kljub temu, da lokalnih volitev v Veliki Britaniji še ni konec, je jasno, da je prišlo da presenečenja. Kakšnega?

Glede na prve delne izide so konservativci premierja Borisa Johnsona v Londonu doživeli velike izgube. Na Škotskem in v Walesu še štejejo glasovnice, prvi izidi kažejo, da so konservativci izgube doživeli tudi na Škotskem. Na Severnem Irskem so medtem potekale volitve v regionalni parlament, štetje glasovnic še poteka.

Lokalne volitve so veljale za ključen preizkus za Johnsona, ki se je v zadnjih mesecih soočil z več škandali, poleg tega Britance pesti rast cen življenjskih potrebščin, vlada pa na to ne najde pravega odgovora.

Profimedia

V okrožju Westminster slavili laburisti

Laburisti bodo imeli večino v okrožju Westminster, kjer je večina vladnih stavb, in po štirih desetletjih tudi v okrožju Wandsworth. 

Izguba okrožja Wandsworth, ki je v preteklosti veljalo za trdnjavo laburistov, zadnjih 44 let pa so tam vladali konservativci, velja za hud poraz konservativcev na simbolni ravni.

Opozicijski laburisti so zmagali tudi v Southamptonu, drugod v Angliji pa naj ne bi veliko pridobili. So se pa dobro odrezali liberalni demokrati in tudi zeleni. Končnih izidov volitev sicer še ni.

Vodja laburistov Keir Starmer je dejal, da komaj verjame, kakšen uspeh so dosegli v Londonu, ter izid volitev označil za točko preobrata v svoji stranki po hudem porazu na zadnjih parlamentarnih volitvah konec leta 2019, poročajo tuje tiskovne agencije.

Johnson se je zahvalil volivcem, njihovo sporočilo "razume"

Medtem je Johnson priznal, da je za njimi težka noč, rezultati pa so po njegovih besedah mešani, ponekod so doživeli neuspeh, v nekaterih drugih delih države, kjer nikoli niso volili za konservativce, pa so zabeležili dober rezultat.

Ob zahvali je dejal, da je razumel sporočilo volivcev, ter da se mora vlada osredotočiti na okrevanje po pandemiji.

A mnogi konservativci so bolj kritični. Tako je nekdanja premierka, zdaj poslanka v britanskem parlamentu, Theresa May izid volitev označila za katastrofalnega.

Cena, ki jo konservativci plačujejo za 'Partygate'?

Vprašanje je, kaj bo slab izid v Londonu pomenil za Johnsona, saj naj bi bila razlog zanj tudi afera Partygate, zaradi katere je moral premier plačati globo. Na Downing Streetu so namreč v času strogega zaprtja države zaradi covida-19 priredili več zabav.

Potem ko so ugibanja o nezaupnici Johnsonu v stranki, ki so bila glasna v začetku leta, zaradi vojne v Ukrajini nekoliko potihnila, bi jih lahko slab rezultat znova obudil. 

Britanski premier je po volitvah na Twitterju delil utrinek z udeležbe na umetniški delavnici v šoli za male otroke Field End v svojem volilnem okrožju. Zapisal je, da učitelji opravljajo odlično delo ob pripravah na praznovanje kraljičinega platinastega jubileja.

Stranke z izboljšanim rezultatom

Opozicijski laburisti izven Londona niso bili tako uspešni. So se pa dobro odrezali liberalni demokrati, ki so dobili več deset novih sedežev v lokalnih svetih. Vodja stranke Ed Davey je dejal, da se bodo pripravljali na to, da dober rezultat dosežejo tudi na splošnih volitvah. Rezultat so po poročanju BBC izboljšali tudi zeleni.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec