R. K. | 7. 7. 2022, 07:39

17-letnik dokazal, da še obstajajo dobri ljudje: poglejte to junaško dejanje!

Profimedia/Twitter/brutofficiel/fotomontaža

Med preživelimi, ki so jih rešili iz Sredozemskega morja, so reševalci zagledali ganljiv prizor, ki je kmalu preplavil družbena omrežja.

Še ena tragična zgodba povezana z migrantsko krizo je pritegnila pozornost na spletu po tem, ko so reševalci po devetih dneh od brodoloma ladje, ki je plula iz Afrike v Evropo, našli 71 preživelih. Ob tem so naleteli na ganljiv prizor. Med brodolomci je bil tudi 17-letnik, ki je nad vodo držal 4-mesečnega dojenčka, s čimer mu je rešil življenje. Člani ekipe so prizor posneli, ta pa je kmalu preplavil družbena omrežja.

Rešili so jih komaj po devetih dneh

Dogodek je posnel fotograf Michael Bunel. Kot je povedal, so, ko so prišli na kraj dogodka, slišali kričanje. Nato so zagledali najstnika z otrokom in še enega moškega na reševalni blazini ter jih spravili v reševalni čoln. Čeprav dojenček sprva ni dihal, je preživel. Po poročanju portala 24ur so ju skupaj z njegovo mamo evakuirali na Malto. 17-letnik je Zdravnikom brez meja povedal, da je dober plavalec in želi pomagati ljudem, zato je rešil dojenčka.

Poleg 71 preživelih so reševalci našli tudi 30 mrtvih brodolomcev, med njimi tudi nosečo žensko. Mnogi preživeli so bili poškodovani. Imeli so predvsem opekline, ki so bile onesnažene z gorivom, močno pa jih je razdražila še slana voda. Reševalno ekipo so po ponesrečence sicer poslali šele po devetih dneh od brodoloma, nato pa so jih z reševalno ladjo odpeljali v Italijo, kjer so jim vstop v mesto Taranto odobrili šele po petih dneh.

Profimedia

V nekaj letih več tisoč mrtvih migrantov

Predstavnik reševalne ekipe Zdravnikov brez meja Juan Matías Gil vidi ta dogodek kot smrtonosno posledico vse večje neaktivnosti in ignorance Evrope, predvsem obmorskih držav, do migrantov.  "Tragedije na morju vzamejo tisoče življenj, ljudje se izgubljajo pred pragom Evrope, ta pa strogo molči," so njegove besede povzeli pri 24ur.com. 

Zdravniki brez meja so od leta 2017 do 2021 zabeležili več kot 8500 mrtvih ali pogrešanih oseb. Vse so potovale iz Libije v Evropo. Kar 95.000 se jih je z morja tudi vrnilo nazaj v državo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec