I. D. | 26. 8. 2022, 18:05

Kaj bi najprej posadili, če bi se preselili na Mars?

NASA/Cory Huston

Vedno bližje se zdi čas, ko bomo premagali vse ovire in poslali človeka (ali dva) na Mars. 

Ker ne gre za vikend izlet, bodo morali kolonizatorji s seboj vzeti precej zalog, odpira se tudi vprašanje, kako na rdečem planetu vzpostaviti sistem za gojenje hrane.

NASA

Da se na Marsu da kmetovati, je dokazal že Matt Damon v filmu Marsovec, a zadeva vsekakor ni enostavna. V marsovski prsti oziroma prahu namreč ni organskih snovi in mikrobov, s katerimi bi se rastline lahko hranile, prav tako je veliko soli in mineralov, ki jih zemeljska zelenjava načeloma ne mara.

A nova raziskava je odkrila prvo kandidatko, ki bi lahko uspevala tam – to je lucerna. Ta preživi tudi v vulkanski zemlji, kakršna prekriva Mars. Gojili bi jo kot zelenje prve generacije, saj bi jo nato uporabili za pognojevanje in obogatitev prsti, v kateri bi nadalje lahko uspevale repa, redkvice in solata.

"Nizka hranilnost prsti in visoka slanost vode na Marsu onemogočata, da bi ju neposredno uporabili za gojenje pridelka," pišejo raziskovalci v delu, objavljenem v reviji PLOSOne. "Zato je za dolgotrajne misije bistveno razviti strategije, s katerimi bomo prst obogatili s hranili in razsolili slanico."

ESA/Alexander Gerst

Da bi prišli do pravega odgovora, so najprej poskusili poustvariti marsovsko prst oziroma regolit in nato v njem preizkusili različna semena. Lucerna je bila edina, ki je brez vsakega dodatka gnojil uspevala enako dobro kot v "zemeljski zemlji".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #Deispiralis (@deispiralis)

Simulacijo regolita so nato preizkusili še z lucerno kot pognojevalcem. Z nastalimi pogoji so bile zadovoljne repa, redkvice in solata, ki tudi na našem planetu ne potrebujejo pretirane skrbi, hitro rastejo in niso preveč žejne. A nekaj vode vseeno potrebujejo in tu se zatakne.

Profimedia

Morda bi lahko zelo slano vodo na Marsu razsolili s posebno vrsto morskih bakterij in jo nato prefiltrirali skozi vulkansko kamnino. Na ta način bi mogoče dobili sladko vodo, primerno za kmetovanje. Še vedno sicer ostaja precej neodgovorjenih vprašanj, med drugimi to, kako pravilno poustvariti marsovsko prst na Zemlji. Prav lahko bi se zgodilo, da se regolit na Marsu ne bo odzival enako in potem bomo spet na začetku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @space_life_daily

Vseeno predstavljeni poskusi dajejo upanje tako znanstvenikom kot astronavtom, da so problemi rešljivi. Predlagane rešitve so preproste in praktične ter lahko izvedljive. Gojenje lucerne na Marsu je nenazadnje tudi precej cenejše kot transport ogromnih hladilnikov in hrane na milijone kilometrov daleč.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ