I. D. | 20. 6. 2022, 21:52

Razburljive podrobnosti skorajšnjega odhoda človeka na Mars

NASA

Uganete, kje bodo izvajali poskuse? Kolonizacija drugih planetov je bližje, kot si mislite.

Prvi človek naj bi na Mars stopil že čez kakšnih deset. Ameriška vesoljska agencija v naslednjem desetletju načrtuje 30-dnevni obisk dveh astronavtov. Priprave so v polnem teku.

50 ključnih izzivov

Ob tem so obelodanili tudi glavne cilje, na katerih nameravajo delati. Večinoma se tičejo načina raziskovanja, transporta, bivanja, postavitvi infrastrukture na drugem planetu in izvajanju znanstvenih raziskav.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA Artemis (@nasaartemis)

Za natančnejšo definicijo ciljev so k sodelovanju povabili industrijo, akademsko skupnost, mednarodno javnost, pravzaprav kogarkoli, ki ga zanima raziskovanje vesolja.

Luna kot odskočna deska

Trenutno imajo največ dela z misijo Artemis 1 - testnim projektom za daljšo in bolj tvegano pot na Mars. Najprej bo raketa na 26 dnevni testni polet odšla brez posadke. Prvi možni datum za ta podvig je že 26. julij, a je ob do zdaj pogostih zamikih malo verjeten.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA Artemis (@nasaartemis)

"Za vsak slučaj" je Nasa določila vse možne datume vzleta, ki se raztezajo od julija do 22. decembra, z dodatnimi odprtimi možnostmi vse do julija 2023.

Prva stopinja na Marsu bo najverjetneje ženska

Po dolgem potovanju v mikrotežnosti bo trajalo kar nekaj časa, da se bo lahko spopadla z gravitacijo na Marsu, ki je sicer le ena tretjina zemeljske. Ko bosta astronavta prispela, bodo njune mišice tako oslabele, da bosta še hodila s težavo. Eden od izzivov je zato razvoj posebnih vozil, s katerimi se bosta lahko premikala, dokler se ne okrepita dovolj za uporabo skafandrov.

Profimedia

Poleg tega nameravajo za tako dolgo pot izdelati domovanju podobno vesoljsko ladjo, a še pred astronavti bodo na sosednji planet poslali zaloge in nekaj mehanizacije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord