I. D. | 28. 7. 2022, 13:27

Kaj bi storili, če bi na jadranju naleteli na TOLE?

Profimedia

Na satelitskih posnetkih so zasledili pojav, ki bi lahko obveljal za fantomskega, če ga ne bi potrdila posadka z zasebne jahte.

Vsi poznamo svetlikajoči se plankton, a “mlečno morje” so veliki deli oceana, kjer bioluminescentne bakterije povzročijo, da se celotno območje sveti, kot bi bilo zasneženo. Takšni dogodki naj bi bili zelo redki, poleg tega zanje ni bilo nobenih fotografskih dokazov.

Profimedia

Na nekaj podobnega naj bi naletel Charles Darwin, ko je plul pod najskrajnejšo točko Južne Amerike. Oceanografi in atmosferski znanstveniki, med njimi Steven Miller z državne univerze v Koloradu, so dolgo prebirali ladijske dnevnike, da bi odkrili kakšno podobno poročilo. Čeprav so jih našli kar nekaj, razen izraza “mlečno morje” v njih ni bilo kaj dosti uporabnega. Najpogosteje so se takšne stvari dogajale v Indijskem oceanu ter v vodah okrog Jave.

CSU/CIRA, NOAA/NESDIS

Millerju se je nasmehnila sreča, ko je te pojave začel iskati na satelitskih posnetkih. Od mnogih ga je zanimal predvsem eden - oblačna zaplata v morju ob otoku Java iz leta 2019. Poklical je lokalne pomorske nadzornike in povprašal, ali je takrat kdo plul po tem delu morja. Kmalu je prišel do posadke zasebne jahte Ganesha, ki je pojav celo dokumentirala.

Mlečno morje, kot ga vidi GoPro, Samsung Galaxy in človeško oko,

Mlečno morje, kot ga vidi GoPro, Samsung Galaxy in človeško oko,

Ganesha

Več članov posadke je povedalo, da se je morje ponoči svetilo, da je svetloba prihajala izpod gladine ter da so imeli občutek, kot bi jadrali po snegu. S tem so potrdili predvidevanja, ki so izhajala s satelitskih posnetkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol