R. K. | 31. 10. 2022, 09:15

Kaj je krivo za strašansko tragedijo na Kreti, v kateri je umrla Slovenka?

YouTube/Sarantos Nikos/posnetek zaslona/Profimedia/fotomontaža

Grški strokovnjaki skušajo pojasniti, zakaj je prišlo do žalostnega dogodka, ki je terjal življenje slovenske dopustnice.

Zaradi tragičnega dogodka, ki se je v noči iz sobote na nedeljo zgodil v grškem letovišču v kraju Agia Fotia na otoku Kreta, v njem pa je izgubila življenje Slovenka, so številni globoko pretreseni. Zakaj se je nad letoviščem odtrgala ogromna skala in se zrušila na del počitniškega kompleksa, je za grško televizijo ERT skušala pojasniti geologinja Niki Evelpidou.

Po njenih besedah je razlogov za tragedijo več, krivde pa ne gre pripisati le intenzivnim padavinam, ki so na območju padale pred dvema tednoma. Kot je dejala, je problematična že "morfologija samega območja, ki ima močan relief in je tektonsko aktivno, kar povzroča nestabilnost v pobočjih in skalah".

Težavni sta tudi vrsta in kombinacija kamnin, saj so občutljive na erozijo, poleg tega pa so nekatere kamnine "kot cedilo" prepustne za vodo, druge pa po njenih besedah vodo absorbirajo "tako zelo, da začnejo teči", kar je smrtonosna kombinacija, poroča 24ur.com.

Lahko do podobne nesreče pride tudi drugod?

Nevarnost po besedah grške geologinje obstaja tudi v drugih regijah države, kjer so podobne značilnosti, zato meni, da bi morali na delo geologi, ki bi lahko podobne dogodke v prihodnje preprečili. 

Po mnenju profesorja Efthimiosa Lekkasa je bilo le "vprašanje časa, kdaj bo skala padla na turistično nastanitev". Kot je dejal, je treba ponovno poudariti, da se "zgradb ali konstrukcij in infrastrukture" na območjih s podobnimi pogoji ne sme graditi.

Po njegovem so se zaradi poplav geološke razmere spremenile, zato bi bilo treba določene turistične namestitve zapreti, dokler nevarnost ne mine, so povzeli pri 24ur.com.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol