15. 6. 2022, 08:49 | Vir: STA

Kaj je razlog za odpoved ali prestavitev vseh letov z dveh večjih švicarskih letališč?

Profimedia

Na letališču v Ženevi in Zürichu je potnike, ki so se želeli vkrcati na letala, pričakala slaba novica. 

Vsi leti na mednarodni letališči v Ženevi in Zürichu ter z njiju so bili danes zjutraj začasno odpovedani ali prestavljeni zaradi okvare računalniškega sistema za nadzor zračnega prometa, sta na Twitterju sporočili upravi švicarskih letališč.

Profimedia

V Ženevi bodo okvaro odpravili do 11. ure

"Zaradi računalniške okvare pri podjetju Skyguide so vsi vzleti in pristanki na letališču Ženeva do srede, 15. junija, do 11. ure dopoldne prekinjeni. Potniki naj sledijo sporočilom letalskih prevoznikov," je na Twitterju zapisala uprava letališča v Ženevi.

V Zürichu še ni znano, kdaj bodo napako odpravili

Do podobne situacije je prišlo tudi na letališču v Zürichu. "Zaradi okvare sistema Skyguide na letališču Zürich trenutno niso mogoči vzleti in pristanki. Trenutno ni jasno, kako dolgo bo prekinitev trajala. Nadaljnje informacije bodo sledile," so zapisali.

Kako dolgo bo zaprt švicarski zračni prostor?

Številna letala, ki bi morala pristati v Zürichu ali Ženevi, so bila preusmerjena v sosednje države. Prizadeto je bilo informacijsko omrežje, za Švico pa bo veljalo zaprtje zračnega prostora, dokler težava ne bo odpravljena, je sporočilo podjetje Skyguide.

Profimedia

Vzrok najverjetneje ni kibernetski napad

"Ne zdi se, da bi šlo za kibernetski napad," je povedal tiskovni predstavnik Skyguide Vladi Barrosa. Dodal je, da je verjetno kriva težava z računalniško opremo. Ni jasno, kako dolgo naj bi trajalo odpravljanje težav.

Prizadet je bil jutranji val letov znotraj Evrope in prihodi iz ZDA, zlasti so posledice čutili potniki Swiss Air Lines, hčerinske družbe Lufthanse.

Profimedia

"Prihajajoči leti na daljše razdalje so trenutno preusmerjeni na različna letališča v sosednjih državah, vključno z Lyonom, Milanom in Dunajem," so sporočili iz družbe. Dodali so, da si prizadevajo čim hitreje najti ustrezne rešitve za potnike.
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord