N. V. | 24. 5. 2022, 19:56

Kaj se dogaja pri sosedih? Orban razglasil "izredne razmere v času vojne"

Profimedia/fotomontaža

Politična dogajanja na Madžarskem dobivajo nov zagon, madžarski predsednik je svoje ljudstvo obvestil o nujnem koraku. 

Madžarska vlada je zaradi ruske invazije na Ukrajino razglasila "izredne razmere v času vojne", je prek Facebooka sporočil predsednik države Viktor Orban.

Orban je v videosporočilu dejal, da bo izredno stanje, novo orodje, ki bo začelo veljati opolnoči in bo vladi dalo "manevrski prostor in možnost, da se takoj odzove" na posledice vojne v sosednji Ukrajini. Vlada bo prve ukrepe v okviru izrednih razmer objavila v sredo, je dejal.

Sprememba madžarske ustave

Madžarski parlament je z dvotretjinsko večino vladajoče desne stranke Fidesz sprejel spremembo ustave, ki širi mandat vlade za razglasitev izrednih razmer v primeru oboroženih spopadov, vojne ali humanitarne nesreče.

Premier Orban je tik pred iztekom veljavnih izrednih razmer, uvedenih zaradi covida-19, našel način, da bo še naprej vladal z odloki.

Opozicija je bila do spremembe kritična, poroča Siol. Parlament je obenem tudi potrdil novo vlado premierja Viktorja Orbana.

Parlament v Budimpešti je s potrjeno spremembo uvedel novo kategorijo izrednih razmer, v skladu s katero bo lahko vlada  vojno ali humanitarno krizo razglasila tudi v primeru, ko se katera od sosednjih držav sooča z oboroženim spopadom.

Za ustavno spremembo je glasovalo 136 poslancev, proti jih je bilo 36.

Parlament je lahko izredne razmere doslej razglasil v primeru naravnih ali industrijskih nesreč.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord