19. 4. 2022, 10:34 | Vir: STA

Kaj se dogaja z evakuacijo ukrajinskih civilistov?

Profimedia

V Ukrajini že tretji dan zapored ne bodo vzpostavili humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Kje so razmere najhujše?

Rusiji je Vereščukova znova očitala, da ni pripravljena zagotoviti varnega prehoda za civiliste iz obleganih mest."Intenzivno obstreljevanje v Donbasu se nadaljuje," je dejala. "Nadaljujemo težka pogajanja o odprtju humanitarnih koridorjev z območij Herson in Harkov," je dodala.

Ukrajinske oblasti na vzhodu države so že večkrat opozorile, da zaradi nevarnosti obstreljevanja ne morejo več na varno spraviti ljudi. Nazadnje so bili koridorji odprti v soboto, ko so po njih na varno rešili skoraj 1500 ljudi.

Situacija je najtežja v pristaniškem mestu Mariupolj

Med najbolj ogroženimi so prebivalci že tedne obleganega Mariupolja, večini je sicer že uspelo zbežati iz mesta, okoli 100.000 pa jih ostaja ujetih med ruševinami. Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je v ponedeljek za ukrajinsko televizijo opozoril, da so ruske sile na območje Rusije oziroma pod nadzorom Rusije izgnale okoli 40.000 civilistov, poroča britanski BBC, ki opozarja, da navedb ni bilo mogoče preveriti.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je državo zapustilo že skoraj pet milijonov ljudi, še več jih je razseljenih znotraj Ukrajine. Obenem pa v zadnjih dneh beležilo tudi porast števila ljudi, ki se vračajo v Ukrajino.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ