29. 4. 2022, 13:44 | Vir: STA

Kakšna možnost je, da se Zelenski in Putin znajdeta na istem mestu? Precej velika

Profimedia/fotomontaža

Na prihajajočem zasedanju ekonomsko najbolj pomembni držav konec letošnjega leta lahko sledi velik trk dveh voditeljev. Eden izmed njiju se je na povabilo že odzval. 

Indonezijski predsednik Joko Widodo je na prihajajoče zasedanje skupine ekonomsko najbolj pomembnih držav G20, ki ga bo novembra gostil Bali, povabil predsednika Ukrajine in Rusije. Slednji je vabilo že sprejel.

Widodo je v objavljenem videoposnetku na YouTubu dejal, da se je v četrtek pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ga povabil na zasedanje G20, četudi Ukrajina ni članica te skupine.

Zelenski je v telefonskem pogovoru na indonezijskega kolega naslovil prošnjo, naj Indonezija Ukrajini pošlje orožje, kar je Widodo zavrnil, pri čemer se je skliceval na ustavo in neuvrščeno zunanjo politiko, ki mu ne dopušča pošiljanja orožja drugim državam.

Je pa zato indonezijski predsednik Zelenskemu ponudil humanitarno pomoč.

Widodo je v spletnem videu sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazil hvaležnost za vabilo, ki ga je tudi sprejel. Indonezijski predsednik je še dejal, da je v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom pozval h koncu vojne v Ukrajini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord