29. 4. 2022, 11:59 | Vir: STA

Kijev napovedal evakuacijo iz preostanka obleganega mesta

Fotografija je simbolična

Profimedia

Ukrajina načrtuje evakuacijo iz obkoljene tovarne v Mariupolju, v kateri so ujeti ukrajinski borci in civilisti.

Za zdaj ne kaže, da bi bila Rusija pripravljena dovoliti odhod vsem, k čemur je pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Za danes je načrtovana operacija evakuacije civilistov iz tovarne Azovstal," je v izjavi zapisalo ukrajinsko predsedstvo.

Rusija je prejšnji teden sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad tem strateškim pristaniškim mestom, z izjemo velikega industrijskega območja okoli tovarne Azovstal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po navedbah Kijeva ukazal blokado jeklarne, kamor se je z ukrajinskimi vojaki zateklo na stotine civilistov, vključno s tistimi, ki potrebujejo zdravniško pomoč.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki se je v četrtek mudil v Kijevu, je ta teden dejal, da Združeni narodi delajo vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo evakuacijo civilistov iz "apokalipse" v Mariupolju.

Rusija sicer še naprej zavrača pozive k pogajanjem o humanitarnem koridorju za vse, ki so ujeti v jeklarni. "Predsednik (Vladimir Putin) je zelo jasno povedal: civilisti lahko odidejo, in gredo lahko v katero koli smer, vojska mora priti ven in odložiti orožje," je za rusko tiskovno agencijo Tass v četrtek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vsi ranjeni in bolni bodo deležni zdravstvene oskrbe, je zatrdil Peskov in dodal, da se tukaj ni o ničemer za pogajati. Peskov se je s tem odzval na izjave ukrajinskega predsednika Zelenskega, ki je v četrtek dejal, da je Kijev pripravljen na takojšnja pogajanja o evakuaciji ljudi iz Azovstala.

V ruskem napadu na jeklarno je bila v četrtek zvečer tarča silovitega obstreljevanja tam postavljena poljska bolnišnica. V napadu je po poročanju časnika Ukrajinska pravda umrl najmanj en vojak, okoli sto bolnikov pa je utrpelo dodatne poškodbe.

Po navedbah ukrajinskih borcev je bila bolnišnica, v kateri je bilo okoli 500 ranjencev in zdravnikov, namerna tarča napada. Teh informacij sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Na razmere v Mariupolju, ki je povsem uničen, se je odzval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Meni, da je Mariupolj evropski Alepo. S tem je primerjal  ukrajinsko s sirskim mestom, od katerega so med vojno v Siriji zaradi bombardiranj režimskih in ruskih sil ostale le ruševine.

"Mesto je uničeno do temeljev. S tisočimi mrtvimi civilisti. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se ta vojna čim prej konča. In zato bomo še naprej pomagali Ukrajini," je na Twitterju zapisal Borrell.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.