29. 4. 2022, 08:15 | Vir: STA

Ruske sile brez ustavljanja. Noč je bila ponovno burna

Profimedia

Od začetka vojne v Ukrajini je skoraj 5,4 milijona Ukrajincev pobegnilo iz države, a ruske sile se ne ustavljajo. Tokrat so napadli na jugu in vzhodu Ukrajine. Kakšne so trenutne razmere?

Ruske sile nadaljujejo ofenzivo na jugu in vzhodu Ukrajine, po tem ko so v četrtek med obiskom generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa bombardirale Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so bili napadi, ki so se zgodili takoj po njegovih pogovorih z Guterresom, poskus Rusije ponižati organizacijo in njene vrednote.

Guterres in njegova ekipa so bili šokirani zaradi bližine ruskih napadov, ki so v četrtek zadeli središče mesta, vendar so vsi na varnem.

Profimedia

Kakšne so trenutne razmere? 

Kijevski župan Vitalij Kličko je na Telegramu sporočil, da so eksplozije odjeknile v okrožju Ševčenkovski, pri čemer je ena zadela spodnja nadstropja stanovanjske stavbe. Tri osebe so bile odpeljane v bolnišnico, vendar obseg njihovih poškodb ni bil takoj znan. 

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je novinarjem povedal, da je ruska vojska izvedla zračne napade na 38 vojaških ciljev, vendar ni takoj omenil Kijeva ali regije okoli prestolnice.

Na jugu je ruska vojska obstreljevala Mikolajiv, pri čemer je bilo poškodovanih več deset domov, avtomobilov in trgovin, so sporočile regionalne ukrajinske vojaške oblasti.

O eksplozijah so poročali tudi iz Odese, vendar je načelnik tamkajšnje vojaške uprave Serhij Bratčuk dejal, da so lokalne enote zračne obrambe obvladale razmere.

Nadaljnje bombne napade je potrdil tudi Konašenkov. "Taktično letalstvo ruskih oboroženih sil je obstreljevalo 76 vojaških ciljev," je dejal in dodal, da sta bili zadeti dve skladišči streliva ter več vojaških skupin in konvojev, in ocenil, da je sovražnik izgubil več kot 320 vojakov.

Rusija se v okviru svoje invazije na Ukrajino sedaj osredotoča na vzhod in jug države, medtem ko vojna vstopa v tretji mesec. Kijev je priznal, da so ruske sile v minulih dneh dosegle uspeh na vzhodu Ukrajine, kjer so v regiji Donbas zavzele več vasi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.