28. 4. 2022, 17:44 | Vir: STA

Zaradi vojne svojo domovino zapustilo še TOLIKO Ukrajincev

Profimedia

Če Rusija ne bo kmalu prekinila invazije, pričakujejo, da skupno število beguncev hitro postalo še višje.

Od začetka vojne v Ukrajini je skoraj 5,4 milijona Ukrajincev pobegnilo iz države, so sporočili iz Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). Samo v zadnjih 24 urah so našteli preko 55.000 novih beguncev, le redki med njimi pa so zaprosili za azil v EU.

Med begunci največ žensk z otroki

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov tistih, ki so zapustili Ukrajino. Za ukrajinske moške, stare od 18 do 60 let, namreč velja obveznost vojaškega vpoklica in države ne smejo zapustiti. IOM ocenjuje, da je v Ukrajini notranje razseljenih še 7,7 milijona ljudi.

Skupno število beguncev, ki so zapustili Ukrajino od začetka vojne, po najnovejših podatkih ZN znaša 5.372.854. Čeprav je tok beguncev bistveno počasnejši kot v marcu, v UNHCR še vedno pričakujejo, da bo število prebežnikov še naraščalo in bi lahko doseglo številko 8,3 milijona.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) ocenjuje, da je Ukrajino od začetka ruske invazije zapustilo tudi skoraj 250.000 državljanov tretjih držav, večinoma naj bi šlo za tuje študente in delavce.

Iz agencije EU za azil (EUAA) so sporočili rezultate preliminarne analize, kjer ugotavljajo, da je doslej 2,3 milijona Ukrajincev zaprosilo za začasno zaščito znotraj EU. V obdobju med 21. februarjem in 24. aprilom je po podatkih EUAA za azil v EU zaprosilo okoli 21.700 ljudi. Največ beguncev iz Ukrajine, skoraj tri milijone, je doslej sprejela sosednja Poljska.

Pred začetkom vojne je imela Ukrajina v regijah, ki so bile pod nadzorom ukrajinske vlade, okoli 37 milijonov prebivalcev. Ti podatki ne vključujejo polotoka Krim, ki si ga je priključila Rusija, in regij na vzhodu države, ki so bile že pred rusko invazijo pod nadzorom proruskih separatistov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ