17. 7. 2022, 15:19 | Vir: STA

Kakšno je Putinovo zdravstveno stanje in kdo ga sploh lahko zamenja?

Profimedia

Ugibanja o možnosti atentata na ruskega predsednika pa naj bi bila neutemeljena. 

Poveljnik britanskih oboroženih sil Tony Radakin je zavrnil ugibanja o slabem zdravstvenem stanju ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Admirala Radakina so v današnji oddaji Sunday Morning na britanski mreži BBC vprašali, ali bi lahko Putina v Rusiji "strmoglavili" in če bi lahko v Rusiji prišlo do zamenjave režima.

Radakin je odgovoril z mnenjem, da "so nekatere pripombe in ugibanja o tem, da se Putin ne počuti dobro ali da ga bo nekdo zagotovo umoril ali odstavil, le pobožne želje."

"Kot vojaški strokovnjaki vidimo, da je režim v Rusiji razmeroma stabilen, da je predsednik Putin z lahkoto zatrl vsakršno opozicijo, da mu je ruski politični vrh zvest in nihče ni zares motiviran, da bi ga izzval," je med drugim dejal Radakin.

"To niso vojaški cilji, to so teroristična dejanja." Radakin pravi, da predsednik Putin "ustvarja civilne žrtve" v Ukrajini in to odraža "kako se Rusija bori".

Dodal je, da bo Rusija še naprej predstavljala "izziv in grožnjo", na kar bi se moral po njegovem pripraviti tudi naslednji britanski premier. Glede svojega nekdanjega obiska v Kijevu pa je dejal, da ukrajinska vojska absolutno verjame v svojo zmago.

"V načrtu imajo, da bodo ponovno zavzeli celotno ozemlje Ukrajine," je dodal Radakin, ki ob tem ocenjuje, da je Rusija doslej izgubila več kot 30 odstotkov svojih kopenskih vojaških zmogljivosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.