12. 10. 2023, 13:32 | Vir: STA

Nemški kancler napovedal stroge sankcije: "To je zavržno. To je nečloveško."

Profimedia

V Nemčiji se je v soboto na ulicah Berlina odvijalo neprimerno proslavljanje napada Hamasa na Izrael, zaradi česar se je kancler odločil prepovedati dejavnosti omenjenega gibanja.

Nemčija bo prepovedala dejavnosti palestinskega gibanja Hamas in palestinske solidarnostne mreže Samidoun v državi, je danes v parlamentu v Berlinu napovedal nemški kancler Olaf Scholz. Zagotovil je, da bo Nemčija storila vse, da prepreči nadaljnjo eskalacijo nasilja na Bližnjem vzhodu, Nemce pa je pozval k zaščiti Judov v državi.

Profimedia

"Zvezno notranje ministrstvo bo Hamasu prepovedalo dejavnosti v Nemčiji. Združenje, kot je Samidoun, katerega člani na ulicah proslavljajo najbolj brutalna teroristična dejanja, bo prepovedano," je v govoru v bundestagu napovedal Scholz glede gibanja, ki je na ravni EU sicer na seznamu terorističnih organizacij.

Delili sladkarije in praznovali napad

Člani Samidouna so namreč v soboto v berlinskem okrožju Neukölln delili sladkarije in s tem pozdravili nepričakovan napad Hamasa na Izrael. "To je zavržno. To je nečloveško. To je v nasprotju z vsemi vrednotami, ki smo jim zavezani kot država," je poudaril kancler in dodal, da Nemčija, ki je okrepila varovanje judovskih institucij v državi, na sprejema sovraštva in ne tolerira antisemitizma.

Ob tem je Scholz Izraelu izrazil polno podporo Nemčije. "Zaradi naše lastne zgodovine, naše odgovornosti, ki izhaja iz holokavsta, je večna dolžnost, da se zavzamemo za obstoj in varnost države Izrael," je ocenil in Nemce pozval, naj izkažejo solidarnost z Judi v državi in jih zaščitijo pred morebitnimi napadi podpornikov Palestincev.

Po napadu Hamasa na Izrael je Nemčija - tako kot nekatere druge države in EU - razvojno pomoč Palestincem postavila pod drobnogled. "Naše merilo bo, ali in kako naši projekti podpirajo mir v regiji in najbolje služijo varnosti Izraela," je pojasnil kancler. Ob tem je ocenil, da se bo trpljenje civilistov na območju Gaze v luči izraelskega obleganja v prihodnje samo še povečevalo, za kar pa je po njegovih besedah odgovoren Hamas.

Profimedia

Kljub temu je vodja nemške vlade zagotovil, da bo Nemčija uporabila vse stike, ki jih ima, da prepreči nadaljnjo eskalacijo nasilja med Izraelom in Palestinci ter na Bližnjem vzhodu nasploh. Po njegovi oceni sicer napad Hamasa na Izrael ne bi bil mogoče brez dolgoletne podpore Irana, čeprav zaenkrat konkretnih dokazov o tem ni.

Kot je danes v Bruslju sporočil nemški obrambni minister Boris Pistorius, je Izrael Nemčijo zaprosil za strelivo za svoje vojaške ladje. Napovedal je, da se bo pozanimal o podrobnostih prošnje. Bo pa Nemčija Izraelu zagotovila medicinsko opremo in mu dovolila uporabo dveh brezpilotnih letalnikov, nameščenih v regiji, je dejal.

"Stojimo ob strani Izraela," je še poudaril ob prihodu na drugi dan zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, na kateremu je izraelski obrambni minister Joav Galant kolege seznanil z razmerami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol