R.S. | 6. 2. 2023, 14:03

Katastrofalni potres je pred tremi dnevi napovedal Nizozemec

Profimedia/Twitter/hogrbe/fotomontaža

Po potresu v Turčiji je Hoogerbeets na Twitterju zapisal, da "je s srcem z vsemi, ki so prizadeti v potresu, in da bi se to zgodilo prej ali slej, podobno kot leta 115 in 526, ko sta se na tem območju zgodila potresa".

Nizozemec Frank Hoogerbeets se je znašel v središču pozornosti, saj je 3. februarja na Twitterju sporočil, da bo Turčijo, njen južni osrednji del ob Siriji, Jordaniji in Libanonu, "prej ali slej" prizadel potres z magnitudo 7,5. Evropski raziskovalec naj bi to predvidel na podlagi gibanja planetov.

Tri dni kasneje so se njegove napovedi uresničile - v močnem potresu, ki je prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo in je imel magnitudo 7,8, je umrlo več kot tisoč ljudi. Samo v Turčiji je potres terjal 912 smrtnih žrtev, v delih Sirije, ki so pod nadzorom vlade, pa še najmanj 339. Jugovzhod Turčije je medtem dopoldne stresel nov potres z magnitudo 7,5.

Po potresu v Turčiji je Hoogerbeets na Twitterju zapisal, da "je s srcem z vsemi, ki so prizadeti v potresu, in da bi se to zgodilo prej ali slej, podobno kot leta 115 in 526, ko sta se na tem območju zgodila potresa".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol