R.S. | 7. 11. 2022, 21:34 | Vir: STA

Katoliško cerkev pretresa še en pedofilski škandal

Profimedia

78-letni kardinal v sporočilu škofovski konferenci priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil "obsojanje vredno" dejanje. 

Francoska katoliška cerkev je razkrila, da je bilo enajst nekdanjih ali sedanjih francoskih škofov obtoženih zaradi spolnega nasilja ali zaradi tega, ker primerov zlorab niso prijavili. Med njimi je tudi kardinal Jean-Pierre Ricard, ki je priznal, da je pred desetletji napadel mladoletnico.

Predsednik Francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort je na predvečer zaključka plenarne skupščine Francoske škofovske konference v Lurdu novinarjem povedal, da nekaterim visokim cerkvenim dostojanstvenikom grozi kazenski pregon, cerkveni disciplinski postopki ali oboje.

Na splošno presenečenje je povedal, da je med njimi tudi bivši dolgoletni nadškof Bordeauxa Jean-Pierre Ricard, ki ga je papež Frančišek leta 2016 imenoval za kardinala. Priznal je, da se je neprimerno obnašal do 14-letnice.

Prosil jo je odpuščanja

Kot je pojasnil de Moulins-Beaufort, je 78-letni kardinal v sporočilu škofovski konferenci priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil "obsojanje vredno" dejanje, ki ji je nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Povedal je tudi, da jo je prosil odpuščanja. Ricard je bil nadškof Coutancesa, Montpellierja in Bordeauxa med letoma 2001 in 2019, ko se je upokojil.

Njegovo javno priznanje so francoski škofje, ki se v Lurdu na jugozahodu Francije udeležujejo jesenske konference, sprejeli s šokom, je dodal. Povedal je tudi, da so šest nekdanjih škofov že obsodili zaradi spolnih zlorab na sodiščih ali cerkvenem sodišču ter da je eden od njih že umrl.

Na konferenci Francoske škofovske konference so sicer govorili tudi o tem, kako izboljšati komunikacijo in preglednost obtožb o spolnih zlorabah duhovnikov.