R. K. | 13. 7. 2022, 16:50

Črnogorci dobili prvo avtocesto v državi. Kdaj bo otvoritev?

Posnetek zaslona/Twitter/Monteputodoo/fotomontaža

Oblasti napovedujejo svečan dogodek z eminentnimi gosti, ki ga bodo neposredno prenašali na več televizijskih programih, pa tudi na radiu in spletni strani javne radiotelevizije.

Črnogorce razveseljuje novica, da so tudi v njihovi državi navsezadnje le dobili avtocesto. Prvi odsek, ki so ga gradili 7 let, je dolg 41,5 kilometra in bo občutno skrajšal pot s severa države proti glavnemu mestu Podgorica in naprej proti morju. Svečano otvoritev avtoceste si bodo Črnogorci lahko ogledali v neposrednem prenosu na več programih javne radiotelevizije. Simbolično bodo avtocesto odprli ob črnogorskem dnevu državnosti 13. julija.

Odsek bo prekrivalo kar 560 kamer

Po prvem odseku črnogorske avtoceste se bo mogoče zapeljati od četrtka zjutraj. Prvi teden bo vožnja brezplačna, nato pa bo zanjo treba odšteti 3,5 evra.

Odsek zajema 29 mostov, 16 dvocevnih predorov in deset nadvozov, ki skupaj sestavljajo skoraj polovico od 41,5 kilometrov njegove dolžine.

Avtocesta bo imela tudi sodobni telekomunikacijski center. Za neprestan nadzor bo skrbelo 560 kamer, ki bodo lahko samodejno zaznale morebitne incidente na cesti, poroča srbski portal N1. 

Krajša in bolj varna vožnja

Nova avtocesta bo znatno prihranila potovalni čas. Pot bo odslej namesto siceršnje ure in pol trajala le 25 minut. Zagotavlja pa tudi večjo varnost, saj se bodo vozniki med potovanjem na črnogorsko morje sedaj lahko izognili nevarnemu odseku ob kanjonu Morače. Znana je tudi najvišja dovoljena hitrost, ki bo omejena na 100 kilometrov na uro. 

Na svečani otvoritvi tudi predstavnica Kitajske

Svečane otvoritve avtoceste, ki bo v sredo zvečer, se bo poleg premierja Dritana Abazovića in nekaterih drugih najvišjih predstavnikov Črne gore udeležila tudi kitajska veleposlanica Hua Jafang. Srbska javna radiotelevizija pa bo dogodek prenašala kar na treh svojih televizijskih programih, pa tudi na radiu in na svoji spletni strani, poroča spletni portal 24ur.com.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord