11. 7. 2022, 14:48 | Vir: Avtomagazin

Kdaj na Hrvaško, da ne boste čakali na meji? Imamo odgovor

Bobo

Za vse tiste, ki ste se že ali se še boste odpravili na dopust k južnim sosedom, imamo odlično novico. Po hrvaškem vstopu v schengen tudi na mejnem prehodu Dragonja ne bo več nadzora potnikov, zaradi česar se ne boste več zaustavljali na meji. Že veste, kdaj bo nastopil ta dan?

Na meji s Hrvaško se že od 1. maja srečujemo z večurnim čakanjem za prestop meje. Čakalne dobe se bodo čez poletje še podaljšale, nato pa lahko pričakujemo preobrat na bolje. Hrvaška bo namreč kmalu postala članica schengenskega območja.

S tem na mejnih prehodih več ne bo potrebe po izkazovanju potnega lista ali drugih osebnih dokumentov.

Ali Hrvaška za vstop izpolnjuje vse pogoje?

"Prepričani smo, da Hrvaška izpolnjuje vse kriterije. Storili bomo vse, kar lahko, da se v času našega predsedovanja konča pristopni proces in da Hrvaška 1. januarja 2023 postane polnopravna članica schengna," pojasnjuje češki premier Petr Fiala in poudari, da je Češka vedno podpirala vstop Hrvaške v schengen.

Bobo

Hrvaška bi tako lahko del schengenskega območja, ki ga sestavlja 22 članic EU, poleg njih pa še Švica, Lichtensetein, Islandija in Norveška, postala že s prvim dnem prihodnjega leta.

Evropski parlament bo svojo odločitev in mnenje o pridružitvi podal jeseni, Svet EU pa naj bi nato odločitev o sprejetju Hrvaške v območje schengna sprejel predvidoma novembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord