P.M. | 8. 9. 2022, 20:20

Po smrti britanske kraljice že stekel postopek imenovanja njenega naslednika: kaj sledi?

Profimedia

Ob smrti Elizabete II. se ves svet sprašuje, kako bo šla britanska monarhija naprej brez nje. A stvari so že znane ...

Britanska kraljica Elizabeta II. je v 97. letu preminila na dvorcu Balmoral na Škotskem, britanski kralj pa je ob njeni smrti avtomatično postal njen sin Charles. Po protokolu je v trenutku, ko je kraljica umrla, prestol takoj in brez slovesnosti prešel na kraljičinega prvorojenca Charlesa, nekdanjega valižanskega princa.

A kot je znano, obstaja vrsta točno določenih tradicionalnih korakov, ki jih mora Charles opraviti, da postane kralj.

Kako se bo imenoval bodoči kralj?

Eno njegovih prvih dejanj je, da se odloči, ali bo vladal kot kralj Charles III. ali bo prevzel drugo ime. Na primer, prvo ime njegovega dedka Jurija VI. je bilo Albert, vendar je vladal z enim od svojih srednjih imen. Charles bo lahko izbiral med katerim koli od svojih štirih imen - Charles, Philip, Arthur ali George.

Profimedia

Uradni protokoli po kraljičini smrti

V prvih 24 urah po materini smrti bo Charles uradno razglašen za kralja. To se bo zgodilo v palači St. James (palača Svetega Jakoba) v Londonu, pred slovesnim telesom, ki ga sestavljajo člani tajnega sveta - skupina starejših poslancev, nekdanjih in sedanjih ter nekateri višji javni uslužbenci, visoki komisarji Commonwealtha in londonski župan. 

Kraljeva družina bo objavila tudi načrte za kraljičin pogreb, ki bo predvidoma potekal na deseti dan po njeni smrti. 

Nova britanska premierka Liz Truss bo prva članica vlade, ki bo podala izjavo, vsi drugi člani vlade pa dogodkov pred tem ne bodo smeli komentirati.

Instagram/theroyalfamily

Trussova se bo nato udeležila avdience pri bodočem kralju, princu Charlesu. Istočasno bo v katedrali Svetega Pavla v središču Londona spominska maša, ki naj bi se je udeležila večina britanskega političnega vrha.

Dnevi po razglasitvi novega kralja

Drugi dan po kraljičini smrti se bo njena krsta vrnila v Buckinghamsko palačo, pri čemer obstajajo različni scenariji, prilagojeni glede na dejanski kraj smrti. Tretji dan se bo novi kralj odpravil na turnejo po Združenem kraljestvu. Pot naj bi se začela z obiskom škotskega parlamenta in mašo v katedrali v Edinburgu, na četrti dan pa naj bi po podobnem scenariju obiskal še Severno Irsko.

Peti dan po kraljičini smrti bo potekal prvi pogrebni sprevod od Buckinghamske palače do Westminstrske palače. Po prihodu krste v palačo bo sledila maša v Westminstrski dvorani.

Profimedia

Izjava novega britanskega kralja ob smrti Elizabete II.

Februarja letos, na dan, ko je obeležila 70-letnico svoje vladavine, je Elizabeta II. v pismu državljanom sporočila, da želi za snaho Camillo status kraljice soproge, ko bo njen sin Charles postal kralj. Ob tem je izrazila upanje, da bodo Britanci Charlesu in Camilli nudili enako podporo, kot so jo tudi njej.

75-letna Camilla Parker Bowles je zdaj žena britanskega kralja.

75-letna Camilla Parker Bowles je zdaj žena britanskega kralja.

Profimedia

Charles je v zadnjih letih zaradi vse pogostejših zdravstvenih težav Elizabete II. vse bolj prevzemal uradne dolžnosti v imenu kraljice. Ob praznovanju platinastega jubileja Elizabete II. junija letos, ko so na Otoku obeležili njeno 70. obletnico na prestolu, se je materi poklonil tudi Charles. "Mama se z nami smeji in z nami joče in kar je najpomembnejše, za nas si tu že 70 let," je v čustvenem govoru dejal Charles.

Ob njeni smrti je Charles v izjavi zapisal: "Smrt moje ljubljene matere, njenega veličanstva kraljice, je zame in za vse člane moje družine trenutek največje žalosti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

"Vem, da bo njeno izgubo globoko občutila vsa država in ves Commonwealth ter nešteto ljudi po vsem svetu. V tem obdobju žalovanja in sprememb bodo mojo družino in mene tolažila spoznanja o spoštovanju in globoki naklonjenosti, ki ju je kraljica tako zelo čutila."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol