26. 4. 2022, 19:22 | Vir: STA

Medsebojne obtožbe: zakaj v obleganem Mariupolju še zmeraj trpijo civilisti?

Profimedia

Informacije, ki prihajajo z obeh sprtih strani, si med seboj velikokrat nasprotujejo. Katero trditev ruske strani so v Ukrajini tokrat označili za laž?

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se pogovarjala o prizadevanjih Moskve za evakuacijo civilistov iz Mariupolja, so sporočili iz Kremlja. Ukrajinska stran trdi, da se ruski napadi medtem še vedno nadaljujejo.

O čem vse sta govorila Erdogan in Putin?

Po navedbah Kremlja sta voditelja v telefonskem pogovoru govorila o "stalnih prizadevanjih Rusije za zagotovitev varnosti miroljubnih civilistov, vključno z organizacijo humanitarnih koridorjev", Erdogan pa je Putina vprašal tudi o situaciji v obleganem jugovzhodnem pristaniškem mestu Mariupolj. Ruski voditelj mu je odgovoril, da je "mesto osvobojeno in da se v njem ne izvajajo bojne operacije".

Rusija in Ukrajina se v ponedeljek sicer nista uspeli dogovoriti o odprtju humanitarnega koridorja iz ogromnega industrijskega območja Azovstal v Mariupolju, kjer naj bi se skrivalo več sto civilistov, ukrajinske enote pa se še vedno upirajo. Putin je dejal, da bi moral Kijev "prevzeti politično odgovornost in vojakom iz humanitarnih razlogov ukazati, naj položijo orožje".

Profimedia

Nasprotna stran se z ruskimi navedbami ne strinja

Ukrajinska stran medtem zatrjuje, da se ruski napadi kljub Putinovim trditvam nadaljujejo. "Nihče ne sme zapustiti Azovstala. To, da se je napad ustavil, je laž," je dejal namestnik župana Mariupolja Sergej Orlov.

K vzpostavitvi humanitarnih koridorjev je danes ob obisku v Moskvi pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Dejal je, da je organizacija "pripravljena v celoti mobilizirati svoje človeške in logistične vire" za pomoč pri reševanju življenj in evakuaciji ljudi.

Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je dodala, da bi moral Guterres izkoristiti svoj današnji obisk v Moskvi, da bi rešil prebivalce Mariupolja in zagotovil prave humanitarne koridorje. Dodaja, da so ukrajinske oblasti pripravljene, če bo to potrjeno.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec