J. Z. | 11. 9. 2022, 08:00

Kdo je preživel najhujši teroristični napad in kaj je bilo ključno, da se jim je uspelo rešiti?

Profimedia

Posnetki gorečih dvojčkov WTC, v kateri sta trčili letali, so za vedno zaznamovali ameriško zgodovino. V najhujšem terorističnem napadu v ZDA je umrlo več tisoč ljudi. A nekateri so se uspeli prebiti skozi dim in si tako rešili življenje. 

Pred 21 leti je teroristična organizacija Al Kaida napadla ZDA - ugrabili so štiri letala in z njimi ciljali za Američane pomembne točke. Dve letali sta zadeli stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), v katerih je bilo takrat približno 17.400 ljudi. Življenje je izgubilo 2.753 ljudi. 

Iz Severnega stolpa se ni uspelo rešiti nikomur, ki se je nahajal nad 91. nadstropjem, iz Južnega pa se je po stopnicah rešilo 18 ljudi, ki so bili med napadom v najvišjih nadstropjih. Številnim ni uspelo, nekateri so se v obupu metali kar skozi okna gorečih stolpnic, da bi se rešili.

Kako jim je uspelo?

Preživeli so tisti, ki so sledili nagonu in niso čakali na navodila ter uradne novice. Prav tako je bilo pomembno, da se niso vračali v pisarne po pozabljene stvari, poroča USA Today.  Prvo letalo je priletelo v severni stolp WTC, kjer je bilo v zgornjih 19 nadstropjih ujetih okoli 1400 ljudi, ki niso imeli izhoda. Takrat so nekateri v sosednjem južnem stolpu že začeli evakuacijo, a veliko jih je le z nejevero opazovalo, kaj se dogaja in čakali na navodila. Čez 16 minut je tudi v južno stolpnico treščilo letalo. 

Profimedia

Vsi, ki so videli, kaj se dogaja v sosednji severni stoplpnici, so vedeli, da so zadeve resne. Ob dimu in ognju, ki so ga videli, so se tisti prej odločili za evakuacijo. Tisti, ki so jim evakuacijo ukazali nadrejeni, so imeli prav tako več možnosti za preživetje. Glede odhoda so odločali tisti na vodilnih položajih, ki so želeli poskrbeti, da bi lahko najprej na varno prišli zaposleni. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 9/11 Memorial & Museum (@911memorial)

Po tem, ko je v severni stolp treščilo letalo, so oblasti po zvočnikih zaposlene obveščale, da je južni stolp varen in da ni treba zapuščati delovnih mest. Prav zaradi tega veliko ljudi ni imelo možnosti, da bi se rešili. Pomagale pa so izkušnje z napadom na WTC iz leta 1993, saj so tisti, ki so se spomnili, kaj se je takrat dogajalo, prej odločili za evakuacijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.