N.Z. | 7. 4. 2022, 10:48

Kdo sta Putinovi hčerki in zakaj ju skriva pred javnostjo? Tako je govoril o njima …

Vladimir Putin, leta 2014

profimedia

Vladimir Putin ima z bivšo soprogo Ljudmilo dve hčerki. Poročila sta se leta 1983, ko je bila ona še stevardesa, on pa agent KGB. Njun zakon je trajal 30 let, razšla pa sta se leta 2013.

Ruski predsednik Putin je bil, če je beseda nanesla na njegovo družino, vedno zelo previden. Tako nikoli ni hotel razkriti identitet svojih hčerk, čeprav javnost pozna njuni imeni.

»Moji hčerki živita v Rusiji in študirali sta samo v Rusiji. Nanju sem ponosen. Tekoče govorita tri tuje jezike. Nikoli z nikomer ne debatiram o svoji družini,« je rekel že leta 2015 na neki novinarski konferenci in dodal: »Nikoli nista bili popularni kot otroka, nikoli jima ni bilo veliko do soja reflektorjev. Živita svoje življenje. Vsak človek ima pravico do svoje usode, da živi svoje življenje in to počneta dostojanstveno.«

A čeprav sam ne želi razkriti imen, ta vsi poznajo.

Tudi zadnji paket ameriških sankcij je bil usmerjen vanju: v Marijo Vorontsovo, 36 let, in Katerino Tihonovo, 35 let, torej obe Putinovi hčeri iz prvega zakona.

Nek ameriški strokovnjak je za BBC ob tem povedal: »Verjamemo, da je velik del Putinovega premoženja poskritega pri članih družine in zato so tudi oni vključeni v sankcije.«

Uradno se o Putinovem družinskem življenju ve le malo, v javnost pa vseeno občasno pricurljajo dokumenti, medijska poročila in kakšna javna objava. In vse to je dovolj, da je mogoče že izrisati nek obris portret obeh hčera.

Obe hčeri je Putin dobil v zakonu z bivšo soprogo Ljudmilo. Par se je poročil leta 1983, ko je bila ona stevardesa, on pa pa agent KGB. Poročena sta bila 30 let, ločila pa sta se leta 2013. Putin je takrat povedal, da je bila odločitev za ločitev skupna, ’da se komaj kdaj vidita in da imata vsak svoje življenje’. Ljudmila je takrat povedala, da je njen soprog ’popolnoma posvečen le delu’.

Njuna starejša hči, Marija Vorontsova, je rojena leta 1985.

Študirala je biologijo na Univerzi v Sankt Peterburgu in medicino na univerzi v Moskvi. Danes je akademičarka, specializirana za endokrini sistem. Napisala je knjigo o zastoju rasti pri otrocih, predstavlja pa se tudi kot raziskovalka pri Endokrinološkem raziskovalnem centru v Moskvi.

Dobro se znajde tudi v poslovnem svetu, saj je solastnica podjetja, ki načrtuje ogromen medicinski center.

Poročena je z nizozemskim podjetnikom Jorritom Joosta Faassenom, ki je nekoč delal v ruskem državnem energetskem gigantu Gazpromu. Je pa prav te dni že v teku postopek njune ločitve.

Ljudje, ki so se pogovarjali z njo kmalu po začetku vojne v Ukrajini, pravijo, da podpira svojega očeta in da dvomi v vojno poročanje mednarodne skupnosti.

V primerjavi s svojo sestro pa se Katerina Tihonova pogosteje pojavlja na očeh javnosti. Med drugim tudi zaradi svojega talenta rock’n roll plesalke. Skupaj s plesnim partnerjem ji je leta 2013 uspelo osvojiti peto mesto na mednarodnem tekmovanju. Istega leta se je poročila s Kirilom Šamalovom, sinom dolgoletnega prijatelja predsednika Putina. Njuna poroka se je odvila v ekskluzivnem smučarskem centru blizu Sankt Peterburga. Tamkajšnji zaposleni so povedali, da se je par pripeljal na sankah, ki so jih vlekli trije beli konji.

profimedia

Šamalova so leta 2018 sankcionirale ZDA zaradi njegove vloge v ruskem energetskem sektorju. Ameriško ministrstvo za finance je poročalo, da ’se je po poroki njegovo premoženje drastično povečalo’.

Tudi ta zakon ni obstal.

Katerina Tihonova je trenutno najbolj aktivna v akademski in poslovni skupnosti. Leta 2018 se je pojavila v ruskih medijih, da bi govorila o nevrotehnologiji, prisotna pa je bila tudi na poslovnem forumu 2021. Na nobenem od teh dogodkov nikoli ni bilo omenjeno, da je Putinova hčerka.

Putinovi vnuki

Javno pa je bolj znano, da ima Putin vnuke, le da se ne ve, po kateri hčeri.

»Kar se tiče mojih vnukov, je eden že v vrtcu. Prosim, da razumete, da si ne želim, da bi odraščali kot kakšni kraljevski princi. Želim, da odraščajo kot normalni ljudje,« je Putin rekel že pred leti.

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord