4. 5. 2022, 16:33 | Vir: STA

Kijev: Rusi v Mariupolju načrtujejo vojaško parado

Profimedia
Jeklarna Azovstal v delovanju leta 2018 (foto: Profimedia)

Jeklarna Azovstal v delovanju leta 2018

Nekaj sto civilistov, ki čakajo na evakuacijo iz tovarne Azovstal, se je zopet znašlo v navzkrižnem ognju. Kdo krivi koga in kako?

Župan obleganega ukrajinskega mesta Mariupolj je dejal, da ruske sile napadajo tamkajšnjo jeklarno Azovstal, kjer še vedno vztraja več sto ukrajinskih vojakov in civilistov. Dodal je, da so ukrajinske sile med srditimi spopadi izgubile stik z jeklarno. V Kremlju so navedbe o vdoru ruske vojske v Azovstal zanikali.

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je za ukrajinsko televizijo povedal, da "na žalost v Azovstalu potekajo hudi boji". "Tam so tudi lokalni prebivalci, civilisti, na stotine jih je. Med njimi je tudi več kot 30 otrok," je dodal Bojčenko.

Ukrajinske sile so po njegovih besedah med srditimi spopadi z ruskimi enotami izgubile stik z jeklarno. Dodal je, da Rusija jeklarno napada s težkim topništvom, tanki in letali, v napadu naj bi sodelovale tudi vojaške ladje ob obali.

Moskva: odgovarjamo na ukrajinski ogenj

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je medtem zanikal trditve ukrajinske strani, da so ruski vojaki vdrli na območje jeklarne Azovstal, in vztrajal, da so le odgovorili na ogenj ukrajinskih vojakov.

Šef policije v Mariupolju Mihajlo Veršinin je opisal razmere v jeklarni. Po njegovih besedah je v velikem industrijskem kompleksu še vedno več kot 500 ljudi, ki so lažje ali huje poškodovani, 200 naj bi jih bilo v kritičnem stanju. Stanje ranjencev se po Verešininovih besedah zaradi pomanjkanja zdravstvene pomoči in nehigienskih razmer še poslabšuje.

Kijev: Rusija v Mariupolju načrtuje parado

Mariupolj je sicer eno od ukrajinskih mest, ki jih je vojna najbolj prizadela, zaradi svoje strateške pozicije pa je tudi ena od ključnih tarč za Rusijo. Ruske sile so mesto skoraj v celoti zavzele, Ukrajina pa je obtožila Rusijo, da 9. maja v Mariupolju načrtuje vojaško parado.

"Rusija načrtuje parado v Mariupolju. Z ulic in cest v središču mesta odstranjujejo ruševine, trupla in neeksplodirana ubojna sredstva," je ukrajinska vojaška obveščevalna služba zapisala v izjavi na družbenih omrežjih. V Kremlju so ukrajinske trditve zanikali.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu na predstavitvi načrta ruske vojske za 9. maj ni omenil domnevno načrtovanega slavnostnega vojaškega pohoda v Mariupolju. Povedal pa je, da bodo parade potekale v 28 mestih, v njih naj bi sodelovalo približno 65.000 ljudi, predstavili naj bi 2.400 kosov vojaške opreme in več kot 400 letal.

Rusi vsako leto 9. maja praznujejo dan zmage z vojaškimi paradami in drugimi javnimi prireditvami v spomin na obletnico zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.