2. 5. 2022, 16:25 | Vir: STA

Evakuacija iz Mariupolja: "Dva meseca teme"

Profimedia

Zgodbe rešenih civilistov so grozljive, medtem ukrajinska stran sporoča, da so ruske enote znova začele obstreljevati obkoljeno tovarno Azovstal.

Ruska vojska je sporočila, da je bilo iz oblegane jeklarne Azovstal v ukrajinskem mestu Mariupolj od sobote na varno evakuiranih 126 ljudi.

Več kot polovica se jih je odločila za evakuacijo na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

"69 civilistov, ki so se odločili za umik na območje pod nadzorom režima v Kijevu, je bilo predanih predstavnikom Združenih narodov in Rdečega križa in se trenutno v konvoju vozil odpravljajo proti Zaporožju," so še sporočili.

Kot so dodali, ruska vojska zagotavlja varnost humanitarnega koridorja.

Ukrajinska stran je sicer poročala, da so ruske enote znova začele obstreljevati Azovstal.

Težave pri evakuaciji

Po navedbah ukrajinskih oblasti so predvidene nove evakuacije civilistov iz Azovstala, vendar pa naj bi civilisti še vedno čakali na avtobuse. Mestne oblasti so civiliste pozvale, naj ostanejo na zbirnem mestu, saj še vedno upajo, da bo evakuacija vendarle stekla.

Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega naj bi iz Azovstala evakuirali približno 100 civilistov, ki so bili več tednov ujeti v oblegani tovarni in ki naj bi po zaslugi prizadevanj ZN in Mednarodnega odbora Rdečega križa prispeli v približno 200 kilometrov oddaljeno Zaporožje.

Razmere v oblegani tovarni

Evakuirani iz jeklarne razmere med večtedenskim ruskim obleganjem opisujejo kot grozljive, kot je povedala ena od žensk, ki so jih evakuirali, je preživela "dva meseca teme" v industrijskem kompleksu, saj toliko časa ni videla sončne svetlobe.

Po navedbah ukrajinske nacionalne garde naj bi bilo v jeklarni ujetih še 200 civilistov, med njimi 20 otrok.

Poleg tega naj bi bilo v podzemnih tunelih na območju jeklarne še vedno približno 500 ranjenih ukrajinskih upornikov, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč.

Rusija trdi, da je v jeklarni tudi približno 2500 pripadnikov ukrajinske vojske in "tujih plačancev".

Ponudbo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da jim zagotovi zdravljenje, če položijo orožje in se predajo, so ukrajinski borci zavrnili.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes poročalo o številnih novih letalskih in raketnih napadih na Ukrajino.

Pri tem so piloti zračnih sil in vojske obstreljevali 27 ciljev, "zelo natančne rakete" iz letal pa so zadele še 38 vojaških objektov, je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. "Med zračnim spopadom na območju Slovjanska je bilo sestreljeno ukrajinsko lovsko letalo MiG-29."

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa naj bi ruske enote obstreljevale tudi most ob izlivu reke Dnester v Odesi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord