2. 5. 2022, 08:31 | Vir: STA

Evakuacija se nadaljuje

Profimedia
Evakuacija se nadaljuje (foto: Profimedia)

Zelenski v nedeljo pozdravil uspešno evakuacijo stotih civilistov iz Mariupolja in za danes napovedal novo.


"Upam, da bodo jutri izpolnjeni vsi potrebni pogoji za nadaljevanje evakuacije ljudi iz Mariupolja," je v nedeljo zvečer dejal Zelenski. Kot je dodal, naj bi se na ponedljek evakuacije začele ob 8.uri po lokalnem času.

"Organizacija takšnih humanitarnih koridorjev je eden od elementov tekočega pogajalskega procesa. To je zelo zapleteno. Toda ne glede na to, kako težko je bilo, smo z območij sovražnosti rešili več kot 350.000 ljudi," je dodal.

Zelenski je pred tem sporočil, da so iz prostorov tovarne Azovstal odpeljali prvo skupino približno 100 civilistov.

Združeni narodi so v nedeljo potrdili, da iz oblegane jeklarne Azovstal poteka "operacija varnega prehoda". Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) pa je potrdil, da sodeluje z Združenimi narodi pri prevozu ujetih civilistov po varnem koridorju.

Po navedbah ukrajinske strani je v podzemnih tunelih velikega tovarniškega kompleksa ujetih še približno tisoč civilistov.

Rusija trdi, da je v jeklarni tudi približno 2500 pripadnikov ukrajinske vojske in "tujih plačancev".

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je v ruskem obstreljevanju na območju Donetska in Harkova v nedeljo umrlo osem civilistov.

"1. maja so bili v ruskem obstreljevanju v regiji Donetsk ubiti štirje civilisti, vsi v Limanu. Ranjenih je bilo še enajst ljudi," je na Telegramu sporočil tamkajšnji guverner Pavlo Kirilenko. Kot je dodal, je še ena oseba zaradi poškodb ob obstreljevanju umrla v mestu blizu Limana.

Evakuirani civilisti naj bi danes prispeli v Zaporožje, nastanili pa naj bi jih še na dveh dodatnih lokacijah, in sicer v vasi Manguš zahodno od Mariupolja in v vasi Berdjanska na jugovzhodu Ukrajine

Po navedbah ukrajinske strani je v podzemnih tunelih velikega tovarniškega kompleksa ujetih še približno tisoč civilistov. Rusija trdi, da je v jeklarni tudi približno 2500 pripadnikov ukrajinske vojske in "tujih plačancev".

V obstreljevanju stanovanjskih območij v mestu Harkov in njegovi okolici so bili ubiti še trije ljudje, je na Telegramu sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.