11. 9. 2023, 13:55 | Vir: STA

Srečanje dveh zloglasnih voditeljev: Putin naj bi v zameno za hrano in napredno tehnologijo od Severne Koreje dobil orožje

Profimedia

Kim Džong Un se je na pogovore v Rusijo odpravil z oklepnim vlakom.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po poročanju južnokorejskih medijev odpotoval v Rusijo, kjer naj bi se sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in z njim razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke.

Profimedia

Potoval naj bi z oklepnim vlakom

"Obveščevalni organi menijo, da se vlak, na katerem naj bi bil Kim Džong Un, premika proti Vladivostoku," je za osrednjo južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap povedal neimenovani uradnik. Da se ruske oblasti na pacifiški obali pripravljajo na Kimov obisk, so danes ob sklicevanju na regionalne uradnike poročali tudi ruski mediji.

Pred tem so ameriški in drugi uradniki konec tedna napovedali, da se bo Kim, ki Severno Korejo zapusti le redko, z oklepnim vlakom kmalu odpravil v Vladivostok na ruskem daljnem vzhodu na pogovore s Putinom o orožju.

Profimedia

Orožje v zameno za hrano in napredno tehnologijo?

V Seulu pričakujejo, da se bo severnokorejski voditelj s Putinom sestal v sredo. New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke za vojno v Ukrajini, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

Ruski predsednik in severnokorejski voditelj naj bi se sestala ob robu tridnevnega gospodarskega foruma v Vladivostoku. V Kremlju srečanja niso potrdili, sporočili so le, da se bo Putin ob robu foruma sestal s podpredsednikom kitajske vlade Zhang Guoqingom in podpredsednico Laosa Pany Yathotou.

Profimedia

Državi sta zgodovinski zaveznici

Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo doslej. Od začetka pandemije covida-19 svoje države domnevno ni sploh zapustil.

Rusija sicer velja za zgodovinsko zaveznico Pjongjanga, saj vezi med državama segajo do ustanovitve Severne Koreje pred 75 leti. Kim podpira ruski napad na Ukrajino, po navedbah Washingtona pa je Severna Koreja Rusiji v tem času že dobavljala orožje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord