8. 9. 2023, 22:05 | Vir: STA

Volodimir Zelenski Vladimirja Putina javno obtožil, da je ubil Jevgenija Prigožina

Profimedia/fotomontaža

Po besedah ukrajinskega predsednika naj bi vsi imeli to informacijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da je on ubil vodjo ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki je konec avgusta umrl v strmoglavljenju letala med Moskvo in Sankt Peterburgom. Ob tem je dejal, da je ta dogodek pokazal, da je Putin "politično šibak".

Profimedia

"On je ubil Prigožina, vsaj vsi imamo to informacijo," je dejal Zelenski in dodal, da je ta dogodek pokazal na politično šibkost ruskega predsednika.

Umrl v sumljivih okoliščinah

Prigožin je konec avgusta umrl v strmoglavljenju letala na poti iz Moskve v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke na krovu. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so potrdili ruski preiskovalci s pomočjo genske analize. Preiskava dogodka medtem še vedno ni zaključena.

Profimedia

Vodja Wagnerja je pred tem po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojno v Ukrajini, kjer so njegove enote igrale pomembno vlogo, 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan - domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med Prigožinom in Putinom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol