8. 8. 2022, 14:29 | Vir: STA

Kitajska nadaljuje z vojaškimi vajami v okolici Tajvana

Profimedia

Zadnje tedne so oči javnosti uperjene v dogajanje med Kitajsko in Tajvanom. Kaj se dogaja?

Kitajske oborožene sile izvajajo nove vojaške vaje v okolici Tajvana, so sporočili iz Pekinga.

Kitajska se je s tem uprla pozivom mednarodne skupnosti, naj preneha z največjimi vojaškimi vajami po letu 1995, s katerimi je začela minuli teden, potem ko je Taipei obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Vaje naj bi se po neuradnih napovedih Kitajske prejšnji teden zaključile v nedeljo, vendar ne Peking ne Taipei zaenkrat uradno nista potrdila njihovega zaključka. Vendar pa so iz tajvanskega ministrstva za promet sporočili, da so opazili vsaj delen umik kitajskih sil.

Iz Pekinga so sporočili, da se vaje nadaljujejo, osredotočene naj bi bile na "organizacijo protipodmorniških in pomorskih napadov". Kitajske sile naj bi izvedle tudi več strelskih vaj v predelih Južnokitajskega in Rumenega morja.

Uradni Tajvan: Kitajska barbarsko uporablja vojaške ukrepe

Na Tajvanu so se ostro odzvali na ravnanje Pekinga. Tamkajšnji premier Su Tseng-chang je dejal, da Kitajska "barbarsko uporablja vojaške ukrepe" za rušenje miru v Tajvanski ožini in kitajske oblasti pozval, naj ne razkazujejo svoje vojaške moči ter ne ogrožajo miru v regiji.

Tajvanske sile naj bi sicer v torek začele z lastnimi vojaškimi vajami.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so vaje razkrile vse bolj opogumljeno kitajsko vojsko, ki je sposobna izvesti izčrpavajočo blokado otoka in preprečiti ameriškim silam, da bi mu prišle na pomoč.

"Povežite šest območij v linijo, kot zanko, z vozlom zanke v jugozahodni smeri," je za državno televizijo CCTV dejal profesor na kitajski Nacionalni univerzi za obrambo Meng Xiangqing in to poimenoval "obkolitev Tajvana brez primere", poroča ameriška medijska hiša CNN na svojih spletnih straneh.

Bodo izolirali otok?

Da bi se morebitna kitajska invazija na Tajvan začela s strategijo izolacije otoka, meni tudi nekdanji direktor operacij v Skupnem obveščevalnem centru ameriškega poveljstva na Havajih Carl Schuster. "Vaje kažejo, da bi Peking najprej izoliral Tajvan in se zatekel k zračnim in raketnim napadom v upanju, da bo zlomil politično voljo Taipeija. Draga invazija je verjetno zadnja možnost," je dejal Schuster, navaja CNN.

Profimedia

Raziskovalec na Japonskem forumu za strateške študije in nekdanji častnik ameriške mornarice Grant Newsham pa je dejal, da bi kitajska vojska "na nekaterih področjih lahko celo presegla zmogljivosti ZDA". "Če bi bila bitka omejena na območje tik ob Tajvanu, je današnja kitajska mornarica nevaren nasprotnik - in če Američani in Japonci iz nekega razloga ne bi posredovali, bi bilo za Tajvan težko," je opozoril Newsham.

Vojaške vaje nova normalnost?

Medtem so se v kitajskih medijih pojavila mnenja nekaterih komentatorjev, da bi vojaške vaje kitajske vojske lahko v prihodnosti postale nova normalnost.

Profimedia

Obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu minuli teden je sprožil razburjenje v Pekingu, ki obisk razume kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosijevi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.