2. 8. 2022, 15:48

ZDA izziva Kitajsko: se bližamo vsesplošnemu globalnemu konfliktu?

Twitter/Chris C

Kitajska je povečala vojaško aktivnost v bližini Tajvana in zato napetosti med ZDA in to vzhodno velesilo naraščajo. Kako obisk svojih vojaških ladij v Južnokitajskem morju opravičujejo Američani?

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi naj bi prispela na Tajvan, na obisk, ki je naletel na ostro obsodbo Kitajske, hkrati pa so se štiri ameriške vojaške ladje, vključno z letalonosilko, postavile v vode vzhodno od otoka kot del "rutinske" uvedbe.

Ladja USS Ronald Reagan je preplula Južnokitajsko morje in je trenutno v Filipinskem morju, vzhodno od Tajvana in Filipinov ter južno od Japonske, je za Reuters potrdil predstavnik ameriške mornarice.

Ladja USS Reagan, ki je običajno nameščena na Japonskem, se premika skupaj s križarko z vodenimi raketami USS Antietam in rušilcem USS Higgins.

"Čeprav se lahko odzovejo na kakršen koli dogodek, gre za običajne, rutinske napotitve," je dejal ameriški uradnik, ki je želel ostati anonimen, in dodal, da natančnih lokacij ne more komentirati.

Predstavnik ameriške mornarice je dejal, da je jurišna ladja USS Tripoli prav tako na območju kot del napotitve, ki se je začela v začetku maja iz domačega pristanišča San Diego.

Pelosi, dolgoletna kritičarka Kitajske, naj bi po poročanju Reutersa prispela na Tajvan in opozorila, da se ZDA ne bodo ustrašile kitajskega "rohnenja z orožjem".

Tajvanska letala v pripravljenosti

Tajvansko obrambno ministrstvo je povečalo stopnjo bojne pripravljenosti od torka zjutraj do četrtka opoldne, je poročala tajvanska uradna tiskovna agencija CNA, ki se sklicuje na neimenovane vire.

V jugovzhodnem kitajskem mestu Xiamen, ki leži nasproti Tajvana, so prebivalci opazili oklepna vozila v gibanju in na spletu objavili fotografije.

Kitajska družbena omrežja so prekipevala od tesnobe zaradi morebitnega konflikta in domoljubne gorečnosti zaradi možnosti združitve s Tajvanom.

Vojaški analitiki pravijo, da povečana razporeditev sil v času napetosti povečuje tveganje za konflikt, četudi si ga nobena stran ne želi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord