2. 8. 2022, 10:19

Rusi izvedli atentat na človeka, ki je skušal rešiti Ukrajino: zakaj jim je njegovo delo šlo v nos?

Twitter/Jidos Sports News

Mnogi so ga imeli radi in ga spoštovali. Zaposleni, partnerji in celo poslovni tekmeci so ga klicali "dedek". Preberite, zakaj je dobro delo, ki ga je opravljal, plačal z življenjem.

Oleksij Vadaturski je bil znan kot "žitni tajkun", ki je prispeval k temu, da je Ukrajina postala ključni izvoznik pšenice.

Ruska raketa je v nedeljo ubila njega in njegovo ženo Raiso na njunem domu v Nikolajevu, mestu na jugu Ukrajine, kar je vzbudilo sume med ukrajinskimi politiki in strokovnjaki, ki so njegovo smrt označili za preračunljiv umor, katerega cilj je bil preprečiti nadaljnji ukrajinski izvoz.

Za razliko od drugih oligarhov – skupine superbogatih in nepriljubljenih Ukrajincev z ogromnim političnim vplivom, ki so po privatizaciji obratov in tovarn iz sovjetskega obdobja prevzeli nadzor nad ključnimi industrijami – je Vadaturski na splošno veljal za človeka, ki je "sebe sam naredil".

"On je delal. Ni izkoriščal sovjetske industrijske dediščine. Svoj imperij je zgradil iz nič", je povedal Vadim Karasev, politični analitik iz Kijeva.

Bil je eden tistih, ki so ustvarili ukrajinski čudež izvoza žita.

Kmet, ki je odprl ladjedelnico

Zaposleni, partnerji in celo poslovni tekmeci Vadaturskega, ki je bil star 74 let, so ga klicali "dedek". Njegova podjetja so imela v lasti več sto tisoč hektarjev rodovitne "črne zemlje" v desetih ukrajinskih regijah.

Podjetja so gojila pšenico, enega od stebrov ukrajinskega kmetijstva, ki prispeva 15 odstotkov k državnemu bruto domačemu proizvodu (BDP) in zagotavlja približno desetino svetovnega deleža izvoza žita.

Njegov konzorcij Nibulon je redil krave in proizvajal sončnično olje ter zgradil floto ladij, ki so pomagale oživiti rečno plovbo v postsovjetski Ukrajini – in dostavljale žito, olje in jeklo v pristanišča v Črnem in Azovskem morju.

Odločitev Vadaturskega, da odpre vozlišče v Nikolajevu, kjer so štiri ogromne ladjedelnice iz sovjetskega obdobja nekoč proizvedle na stotine ladij, vključno s prvo kitajsko letalonosilko, je presenetila mnoge.

"Mene, kmeta, je življenje prisililo, da sem se ukvarjal z ladjedelništvom, odprl ladjedelnico in zgradil lastno floto," naj bi dejal, potem ko mu ena od starih ladjedelnic ni pravočasno zgradila dovolj tovornih ladij.

Ko je Rusija vdrla v Ukrajino, zasegla nekaj njenih ključnih dobrin v vzhodnih in južnih regijah ter blokirala morske poti za izvoz žita, Vadaturski ni odnehal in zapustil domovine.

Neutrudno je govoril, da bi ponovno vzpostavil prevoz žita in bil dan pred nadaljevanjem akcije ubit. Ruska raketa je zadela spalnico njegovega velikega dvorca.

Ukrajinski politiki so takoj dejali, da njegova smrt ni bila naključje.

"Natančen zadetek ne le v njegovo hišo, ampak v določeno krilo, v spalnico, ne pušča nobenega dvoma, da je bil tarča napada," je na Telegramu zapisal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Umor Vadaturskega je del večje kampanje "odmevnih terorističnih napadov, katerih cilj je ustrahovati, destabilizirati in zdrobiti ukrajinsko družbo," je dodal.

Milijarder, ki je ostal v Nikolajevu

Da je bila smrt Vadaturskega preračunana, je prepričan tudi župan Dnepra Boris Filatov.

"'Dedek' je bil milijarder, oseba s Forbesove lestvice, nekdo, ki bi zaradi svojih let lahko zapustil državo in živel do konca življenja v razkošju na Azurni obali," je zapisal na Facebooku.

Namesto tega je Vadaturski ostal doma, da bi se pogajal o izvozu žita po morju, ki se je nadaljeval v ponedeljek, potem ko je tovorna ladja Razoni pod zastavo Sierre Leone zapustila črnomorsko pristanišče Odeso.

"Zato ne verjamem, da je njegova smrt naključna," je zapisal Filatov.

Strokovnjaki prepričani, da bo njegova smrt Rusiji koristila

"Delo se ne bo ustavilo z njegovo smrtjo, vendar bo potreben čas, da spremenimo sistem odločanja," je povedal Igar Tiškevič, analitik iz Kijeva.

Rusija se je po mnenju analitikov doslej izogibala namernemu ciljanju na oligarhe, saj jih je Kremelj poskušal zvabiti na svojo stran.

Vadaturski, sin kmeta, se je rodil leta 1947 v vasi blizu Odese, ob koncu neusmiljene vladavine Josifa Stalina.

Delal je kot inženir in vodil državne pekarne, v 80. letih prejšnjega stoletja pa je postal eden ključnih strokovnjakov za uvoz pšenice v Sovjetsko zvezo. Neučinkovit sovjetski sistem načrtovanja s svojimi desettisoči kolektivnih kmetij ni mogel pridelati dovolj pšenice in se je močno zanašal na uvoz žita iz ZDA in Kanade.

V postsovjetski Ukrajini je Vadaturski pomagal obrniti ta trend in svojo državo spremeniti v velikega izvoznika pšenice, kar mu je tudi uspelo, a je za to plačal s svojim življenjem. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol