1. 8. 2022, 09:28 | Vir: STA

V Ukrajini pomemben korak k preprečitvi globalne prehranske krize

Profimedia/fotomontaža

Čeprav Rusija še vedno napada svojo južno sosedo, pa so iz tamkajšnjega pristanišča tokrat prišle nekoliko bolj spodbudne vesti. Kljub zamudam in težavam so uspeli v svet poslati veliko pošiljko.

Iz ukrajinske Odese je izplula prva ladja z ukrajinskim žitom v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina.

S pšenico naložena ladja Razoni je prek Črnega morja odplula v smeri Libanona.

Invazija ovira pošiljke iz države

Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. To je sprožilo strahove pred globalnim pomanjkanjem hrane.

Blokada pristanišč je namreč prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag.

Po ocenah ZN se že skoraj 50 milijonov ljudi po svetu sooča z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer na Twitterju opozoril, da bo letošnja letina žitaric v državi, ki velja za eno glavnih izvoznic, zaradi ruskega napada najverjetneje prepolovljena

Pred vojno je Ukrajina pridelala dovolj žita, da bi za šest mesecev nahranila 400 milijonov ljudi, je zatrdil ukrajinski predsednik v video nagovoru.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.