J. Z. | 31. 7. 2022, 16:44

Pridelek v Ukrajini bo prepolovljen: pred nami globalna prehranska kriza?

Profimedia

Polja v drugi največji izvoznici žita gorijo zaradi ruskih vojaških napadov. Vse več je skrbi, da je pred nami težka jesen, v kateri nas ne bodo pestile le višje cene, temveč tudi pomanjkanje nekaterih osnovnih živil. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju opozoril, da bo letošnja letina žitaric v državi, ki velja za eno glavnih izvoznic, zaradi ruskega napada najverjetneje prepolovljena.

Dodal je, da skušajo storiti vse, da bi preprečili nastanek globalne prehranske krize. A njegove besede niso niso vlile upanja najbolj zaskrbljenim, poroča The Guardian

Pred vojno je Ukrajina pridelala dovolj žita, da bi za šest mesecev nahranila 400 milijonov ljudi, je zatrdil ukrajinski predsednik v video nagovoru.

Letos bo pridelek po njegovih besedah v Ukrajini precej manjši. Po najslabšiih ocenah se bo v primerjavi z lanskim letom celo prepolovil. 

Profimedia

Ne le, da je na nekaterih poljih zaradi vojne nemogoča pridelava, težave imajo tudi z izvozom, saj Rusi blokirajo njihova najpomembnejša pristanišča

Bodo lahko žito izvažali prek Turčije?

Rusija in Ukrajina sta sicer pred dobrim tednom dni v Istanbulu podpisali sporazum o izvozu žita iz pristanišč ob Črnem morju. Podpis je prinesel nekaj optimzma, da vendarle ne bo prišlo do globalne prehranske krize.

A veselje je bilo kratko, saj so Rusi le dan po podpisu dogovora znova obstreljevali Odeso, kjer leži eno najpomembnejših pristanišč za izvoz ukrajinskega žita.