I. D. | 1. 8. 2022, 06:00

Vojna v Ukrajini bo naredila konec temu uspešnemu sodelovanju

NASA

Posledice konflikta zadevajo vedno več področij, čuti jih vedno več ljudi. Ste med njimi?

Za športom tudi znanost plačuje ceno za mednarodne konflikte, čeprav je veljala za nadnacionalno, nadpolitično in nedotakljivo. Vse kaže, da za Rusijo ni sveto niti sodelovanje narodov na Mednarodni vesoljski postaji (MVS).

MVS je skupni in nadvse uspešni projekt Kanade, ZDA, Ruske federacije in 11 držav EU – Belgije, Danske, Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Španije, Švedske, Švice in Združenega kraljestva.

A sodelovanje, ki je služilo kot vzgled mednarodnim projektom po vsem svetu, se bo očitno končalo. Vodja ruske vesoljske agencije Roscosmos je namreč napovedal, da se bo Rusija z MVS umaknila po koncu leta 2024, ko se iztečejo njene že podpisane pogodbe.

NASA

"Seveda bomo izpolnili obveznosti do svojih partnerjev, a odločitev, da po letu 2024 zapustimo postajo, je sprejeta. Do takrat bi po mojem mnenju že morali začeti gradnjo ruske orbitalne postaje," naj bi razložil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Ta se je na novico odzval s skopim: "Dobro."

Odločitev, da končajo sodelovanje, naj bi bila neposreden odziv na ekonomske ukrepe, ki so jih druge države sprejele proti Rusiji. To je žalostna novica za vesoljsko postajo, ki je po hladni vojni in vesoljski tekmi v 60. in 70. letih postala simbol mednarodnega sodelovanja.

NASA/Cory Huston

Za zdaj je sicer prehitro sklepati, kaj se bo dejansko zgodilo leta 2025. Nasa je sporočila, da ni nobenega uradnega dogovora, prav tako vsi raziskovalni projekti na MVS potekajo nemoteno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol