I. D. | 26. 7. 2022, 22:00

Končno! Znan je datum poleta na Luno

NASA

Tja bo odpotovalo kar tri milijone ljudi. Si predstavljate, kaj bodo počeli na poti do Lune in nazaj?

Nasa je objavila datum, ko bo proti Luni izstrelila ogromno raketo Space Launch System (SLS). Z njo bo tja odpotovalo plovilo Orion. SLS bodo na izstrelišče odpeljali 18. avgusta.

Za izstrelitev so določili tri možne datume: 29. avgust, 2. september in 5. september.

Načrte lahko zdaj prekrižajo le zapleti med zadnjimi pripravami in seveda vreme. Orion bo na krilih SLS med prvim poletom odletel do Lune, jo obkrožil in prišel nazaj na Zemljo, natančneje v Tihi ocean. Če bo poletel 29. avgusta, se bo vrnil 10. oktobra. Polet 2. septembra bi se zaključil 11. oktobra in če boste odleteli 5. septembra, se boste vrnili 17. oktobra.

Podvig, znan tudi kot Artemis I, bo prvi korak v odpravi Artemis, ki naj bi pomenila začetek nove dobe raziskovanja vesolja. Za razliko od vesoljskega teleskopa James Webb, ki se osredotoča na oddaljene galaksije z začetka vesolja, se bo Artemis ukvarjala z vzpostavljanjem življenja na novih svetovih. Človeško posadko bo najprej naselila na Luni, končni cilj je kolonizacija Marsa.

Astronavte bo na Luno odpeljal Orion.

Astronavte bo na Luno odpeljal Orion.

NASA

Artemis II bo enak manever opravila s posadko na krovu Oriona, medtem ko bo Artemis III prvič po letu 1972 na površje Lune dostavila astronavte. Obe odpravi sta načrtovani za leto 2025.

Nasa obljublja, da bosta takrat na površje našega naravnega satelita stopila prva ženska in prva ne-bela oseba, medtem ko z Artemis I lahko potuje kdorkoli, seveda virtualno. Tokrat je obrazec za vkrcanje izpolnilo tri milijone potnikov, katerih imena bo Orion ponesel  na izlet okrog Lune.