STA/M.P. | 11. 10. 2022, 20:53

Kocka je padla: težko pričakovani datum kronanja je dokončno znan

Twitter/King Charles lll.

Dogodek bo dosti prej, kot so to sprva načrtovali. Prišlo je tudi do spremembe scenarija poteka slovesnosti.

Kronanje kralja Karla III. bo potekalo 6. maja prihodnje leto, so sporočili iz Buckinghamske palače in hkrati obljubili, da bo ceremonija odražala zgodovinsko tradicijo monarhije in njeno vlogo v sodobnem svetu. Težko pričakovana potrditev datuma prihaja le dober mesec dni po smrti kraljice Elizabete II. Kronanje bo potekalo v londonski Westminstrski opatiji v skladu z že več kot 900-letno tradicijo. 

Okronana bo tudi Camilla

"Kronanje bo odražalo vlogo monarha danes, a bo hkrati zakoreninjeno v dolgoletnih tradicijah in slavnostnih prireditvah," so zapisali v kratki izjavi palače. V okviru obreda bo okronana tudi monarhova soproga Camilla, vendar bo njen obred nekoliko preprostejši.

Karel III. je bil 10. septembra formalno razglašen za novega britanskega kralja, dva dni po smrti njegove matere, kraljice Elizabete II.

Karel III. je bil 10. septembra formalno razglašen za novega britanskega kralja, dva dni po smrti njegove matere, kraljice Elizabete II.

Profimedia

Kronanje Elizabete II. v Westminstrski opatiji 2. junija 1953 - približno 16 mesecev po tem, ko je postala kraljica - je bil prvi večji mednarodni dogodek, ki so ga prenašali po televiziji. Približno 27 milijonov ljudi, več kot polovica takratnega prebivalstva Velike Britanije, je dogodek spremljalo po televiziji in za mnoge je bil to tudi prvi televizijski prenos.

Krajša slovesnost

Leta 1953 je ta trajala skoraj tri ure, na njej pa je bilo 8251 uradnih gostov, med njimi tudi predstavniki 129 držav in ozemelj. Prihodnje leto bo slovesnost najverjetneje krajša, bolj raznolika in z veliko manjšim številom gostov.

Profimedia

Monarhi tekom kronanja tradicionalno sedijo na stolu kralja Edvarda iz 14. stoletja in so kronani s krono svetega Edvarda iz 17. stoletja. Dobijo tudi simbole svoje kraljevske vloge - suverenovo kroglo, žezlo in prstan. Kasneje istega dne se okronani monarh običajno pojavi na balkonu Buckinghamske palače.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ