N. V. | 10. 5. 2022, 16:12

Koliko vas bo letos stal dopust na hrvaškem morju?

Uredništvo

Cene na Jadranu bodo marsikoga presenetile: lansko sezono so zrasle minimalno, letos poleti pa bodo zrasle tudi do 50 odstotkov!

Vsako leto je na hrvaški obali vedno več dražjih hotelov, apartmajev, restavracij in vse manj prostih mest za povprečni slovenski žep.

Trenutne cene so za približno trideset odstotkov nižje, kot bodo od julija naprej, v vrhuncu dveh ali treh poletnih tednov pa bomo verjetno priča dodatnim podražitvam, poroča Večernji list.

Na primer, nočitev v apartmaju s štirimi zvezdicami, ki je včasih stala 80 evrov, je bila že pred pandemijo sto evrov. Pandemija je rast cen še pospešila, zato bo cena za letošnji dopust na Jadranu marsikoga presenetila: to sezono bo taka nastanitev stala od 110 do 130 evrov, v turistični sezoni pa verjetno precej nad tem.

Profimedia

Na dopust med pandemijo

V zadnjih dveh sezonah so cene zaradi zmanjšanega povpraševanja zrasle minimalno, letos poleti pa bo bivanje v nekaterih hotelih na turističnih destinacijah dražje tudi za 50 odstotkov. Podražile se bodo tudi cene v gostinskih objektih, piše Večernji list.

Analize kažejo, da so se nastanitve v jadranskih hotelih in kampih v povprečju podražile za 20 do 25 odstotkov glede na lansko leto, že zdaj pa beležijo občutno povečano povpraševanje.

Uredništvo

Cene drugod na Hrvaškem

Čeprav tako rekoč ni hrvaške riviere brez vsaj enega luksuznega hotela, velja pravilo, da je lažje najti cenejša prenočišča ob obali proti jugu.

Tako na primer na Crikveniški rivieri, nekaterih otokih, pa tudi v manjših krajih na območju Makarske, kamor množično gravitirajo gostje iz Slovenije, ni koncentracije dragih hotelov (kot v Istri), veliko je tudi cenovno dostopnih družinskih prenočišč.

Za Brač, Korčulo, Makarsko riviero ... trenutno velja približno 30-odstotni popust na nočitve v določenih obdobjih skozi sezono.

Uredništvo

Na srednjem in južnem Jadranu so cenejša prenočišča, a če k temu prištejemo še stroške cestnine ali trajektov, je na primer Korčula, na kateri lahko trenutno najdemo prenočišča s popustom do 35 odstotkov, lahko dražja od počitnic v Crikvenici.

Skratka, kamor koli greste, boste potrebovali vsaj nekaj sto kun več kot lani. Razen lepih izjem, kot je Novalja, kjer bodo po poročanju Večernjega lista gostitelji zaračunali le pet kun več.

Stanje drugod po Sredozemlju

Hotelski in turistični sektor na Hrvaškem ni edini, ki dviguje cene. Podobni trendi so prisotni v večini sredozemskih držav.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord