7. 5. 2022, 15:47 | Vir: STA

Cene plina v nebo: konec ugodnosti tudi za "stare" stranke

Profimedia
Cene plina v nebo: konec ugodnosti tudi za "stare" stranke (foto: Profimedia)

Si bomo lahko sploh še privoščili ogrevanje? Preverite, kakšne cene so postavili dobavitelji zemeljskega plina v Sloveniji.

Družba Gen-I bo s 1. julijem ceno zemeljskega plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce zvišala tudi za tiste, ki so plin pri družbi kupovali že pred 25. februarjem, ko je družba objavila nov cenik za nove uporabnike.

Cena bo tako za vse znašala 0,06088 evra na kilovatno uro (kWh) z davkom na dodano vrednost, medtem ko je prej 0,03284 evra.

V podražitve jih silijo razmere v svetu

Gen-I je v petek na svoji spletni strani objavil, da bosta 1. julija začela veljati nova redna cenika za dobavo zemeljskega plina gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem.

"V Gen-I redno preučujemo razmere, ki v Evropi in svetu vplivajo na cene energentov, ki jih odkupujemo za vas. Te so v drugi polovici leta 2021 dosegle najvišje zgodovinske vrednosti. Predvidevanja so bila, da se bodo po zimskih mesecih razmere umirile, a je nepredvidena vojna v Ukrajini stanje ponovno zaostrila. Zato se moramo tudi mi prilagoditi spremembam na nakupnih trgih in uskladiti svoje cene z njimi," so pojasnili.

Cena za dobavo zemeljskega plina bo na novem rednem ceniku znašala 0,04990 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost oziromaa 0,06088 evra na kilovatno uro z 22-odstotnim davkom na dodano vrednost.

Podražitve tudi za "stare" stranke

Ta cena je že od 25. febraurja veljala za nove uporabnike, medtem ko je družba obstoječim zagotovila nespremenjene cene do poletja 2022.

Za uporabnike, ki so pogodbo sklenili pred 25. februarjem, je cena trenutno 0,02692 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost oziroma 0,03284 evra z davkom na dodano vrednost.

Plin bo tako dražji za okoli 85 odstotkov, ta postavka pa predstavlja okoli 40 odstotkov končne cene. Tako bo ta višja za okoli tretjino.

Kakšne so cene pri drugih dobaviteljih?

Nekateri drugi slovenski dobavitelji zemeljskega plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce so nove podražitve uvedli že z majem.

Istrabenz Plini in z njimi lastniško prepletena Plinarna Maribor sta cene za obstoječe odjemalce zvišala z 0,07564 na 0,09498 evra za kilovatno uro uro z davkom na dodano vrednost, cene za nove odjemalce, ki so pogodbe sklenili po 17. decembru lani, pa bodo skupaj z davkom presegle 0,12 evra.

Petrol, ki je novo podražitev sprva napovedal za 1. april, a je nato spremembo cenika preložil na začetek maja, je novo redno ceno postavil pri 0,051179 evra, medtem ko je prej znašala 0,03752 evra na kilovatno uro z davkom na dodano vrednost.

V družbi E.ON Ljubljana, od koder pa so okoli 28.000 odjemalcev elektrike in tisoč odjemalcev zemeljskega plina že obvestili celo o tem, da bodo v naslednjih mesecih postopoma prenehali z dobavo električne energije in zemeljskega plina, se je cena zvišala z 0,073139 na 0,182939 evra na kilovatno uro z davkom na dodano vrednost.

Energetika Ljubljana je dodatno podražitev napovedala za 15. maj, in sicer se bo cena zvišala z 0,04850 na 0,07275 evra na kilovatno uro z davkom na dodano vrednost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.