30. 4. 2022, 15:00 | Vir: STA

Petrol o NOVI ceni goriva, ponekod že zmanjkuje dizla

Bobo

Po odločitvi vlade, da ne bo podaljšala regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, se cene spet oblikujejo glede na povpraševanje. Kaj to pomeni za potrošnike?

Družba Petrol po napovedi vlade, da ta ne bo podaljšala regulacije cen bencina in dizla, na bencinskih servisih zaznava ogromne gneče. A ob tem miri, da z vidika dostopnosti goriva ni potrebe po razburjanju. 

Kot so še povedali, bodo po predvidenemu zvišanju cen te primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem.

Že povečano povpraševanje

Kot so v družbi Petrol pojasnili za STA, na določenih prodajnih mestih zaradi povečane prodaje prihaja do kratkoročnih izpadov zalog, a se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že tekom dneva. Obenem so zaradi povečane prodaje na tovrstnih prodajanih mestih že povečali tudi dobavo goriva, so dodali.

Na bencinskih postajah OMV v Mariboru pa vendarle prihaja do skorajšnje porabe zalog, kot so nam sporočili zaposleni iz ene izmed bencinskih črpalk. 

Sodelavec na mariborskem OMV-ju nam je povedal, da zmanjkuje dizla na Studencih in Dobrenku.

Sodelavec na mariborskem OMV-ju nam je povedal, da zmanjkuje dizla na Studencih in Dobrenku.

A.B.

Ob tem mirijo, da, kar se tiče stabilnosti oskrbe, ni potrebe za paniko in vrste na prodajnih mestih, saj ni nobene potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi.

Dobava poteka nemoteno

V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez večjih težav, zagotavljajo. "Lahko potrdimo, da imamo za mesec maj potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov. Tudi za celotno leto 2022 ima družba Petrol zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predcovidne ravni, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022," so poudarili na Petrolu.

Petrol: cene bodo "nekoliko višje" od trenutnih

O tem, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, vnaprej ne morejo govoriti, so pa potrdili, da bodo te po sprostitvi cen nekoliko višje od trenutnih.

Dodali so, da bodo primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem. Na gospodarskem ministrstvu so sicer v petek prav tako ocenili, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom.

"Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU," so še zapisali na Petrolu.

OMV v današnjih jutranjih urah ni beležil težav na bencinskih servisih, o spremembah cen goriva pa prav tako ne morejo govoriti vnaprej.

So pa pri časniku Finance na podlagi trenutnih parametrov in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili dosedanji politiki marž, izračunali, da bi lahko cena bencina presegla 1,60 evra za liter, cena dizla pa dosegla 1,82 evra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.