Nikola Vuković | 18. 1. 2024, 07:00

Črna stran moči: brutalni napadi na novinarje v avtoritarnih državah razkrivajo grozljive povezave med politiko in mediji

Profimedia

Kako so mediji postali skrito orožje politike, še zlasti v avtoritarnih režimih.

Politika, mediji in državljani tvorijo nerazdružljivo trojico, ki v današnjem času deluje povezano bolj kot kadarkoli prej in oblikuje celotno politično situacijo in sistem vsake države. S tehnološkim napredkom in pojavljanjem digitalnih medijev ter spletnih portalov so postale vse informacije preprosto dostopne, toda hkrati je ogromno število ljudi na internetu omogočilo tudi povečano manipulacijo običajnih državljanov.

Vidna pristranskost obeh skupin

Politiki, še posebej avtoritarni, so v zadnjem času prepoznali vpliv, ki ga imajo mediji na mnenje državljanov, zato svojo moč uporabljajo oziroma zlorabljajo tudi za to, da vplivajo na javno mnenje. Postalo je zelo očitno, da je eden od glavnih ciljev večine vlad prevzem medijev in vplivanje na novice, ki se bodo tam pojavile. S tem se volilno telo obrača na eno ali drugo stran, mediji pa postajajo zelo močno sredstvo za eno od strani (opozicijo ali oblast). Čeprav je vidna pristranskost obeh skupin medijev, so tisti pod nadzorom oblasti običajno bolj umazani in neprofesionalni pri poročanju, pri čemer postaja označevanje političnih nasprotnikov vsakdanje dejstvo.

Profimedia

Poleg označevanja političnih nasprotnikov in neprofesionalnosti pri opravljanju svojega dela provladni mediji v avtoritarnih režimih svoj pravi obraz kažejo tudi tako, da ne stopijo v bran svojim kolegom iz drugih medijev, ko so ti tarča najbolj brutalnih napadov. Nasprotno, še bolj brutalno napadajo svoje kolege, ki kljub vsem pritiskom skušajo poročati na objektiven način o politični situaciji v državi.

Pri tem ne izbirajo sredstev

Vse to ustvarja ozračje v avtoritarnih državah, kjer se mnogi ljudje znajdejo pod velikim pritiskom zaradi vsake izrečene ali napisane besede. Zapiranje novinarjev, požiganje njihovih domov in nerešeni umori pričajo, da se s takšnimi oblastmi ni mogoče demokratično sporazumevati. To prav tako kaže, kako velik je vpliv četrte veje oblasti na današnje globalne dogodke. Čeprav imajo velik vpliv, se mediji pogosto zaradi svoje moči ne morejo izvajati na nepristranski in profesionalen način.

Profimedia

Trojček, ki ga tvorijo mediji, oblast in javno mnenje, se zdi močnejši kot kadarkoli prej, politiki pa na vse mogoče načine skušajo izkoristiti moč, ki jo imajo mediji. Pri tem ne izbirajo sredstev, da dosežejo svoje cilje in pod svoj nadzor postavijo čim več medijev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol