24. 9. 2023, 16:48 | Vir: STA

Stanje je resno: na severu Kosova vse bolj napete razmere, Nato v pripravljenosti (v napadih umrl policist, krivijo Srbijo)

Twitter/Anchor Manish Kumar

Oglasili so se tudi s slovenskega zunanjega ministrstva.

Na severu Kosova se nadaljujejo spopadi med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami, potem ko je bil ponoči v napadu v kraju Banjska ubit policist, še en pa je bil ranjen, je danes sporočil kosovski premier Albin Kurti. Kosovske oblasti so za incident obtožile srbske kriminalne tolpe s podporo Beograda, ki pa incidenta še ni komentiral. Srbski predsednik Aleksandar Vučić naj bi incident komentiral kmalu.

Napadi na policijo

Policijsko patruljo so po navedbah kosovske policije napadli s strelnim orožjem in ročnimi granatami, ko se je približevala blokadi na eni od cest blizu meje s Srbijo. Incident se je zgodil blizu kraja Banjska nekaj pred 3. uro. Policist, ki je bil ranjen v napadu, ni v smrtni nevarnosti.

Napadi oboroženih skupin po besedah Kurtija še potekajo. Po navedbah kosovske policije je v spopadih umrl eden od napadalcev.

"Naše sile so obkolile najmanj 30 težko oboroženih ljudi. Pozivam jih, naj se predajo. Oni so tisti, ki napadajo našo policijo. Storilce in njihove naročnike bomo ujeli in kaznovali," je izjavil kosovski premier po zasedanju kosovskega varnostnega sveta. 

Kurti je ocenil, da gre za teroristični napad. "To ni nikakršen boj z oboroženimi civilisti, ampak z ljudmi, ki močno oboroženi predstavljajo ne samo veliko nevarnost za ustavno ureditev na Kosovu, temveč za varnost vseh državljanov," je še dejal.

Policija blokirala vse ceste

Skupina oboroženih in zamaskiranih ljudi je medtem z oklepnim vozilom vdrla tudi v samostan Banjska. Iz raško-prizrenske škofije, pod katero spada samostan, so sporočili, da so zamaskirani neznanci z vozilom vdrli skozi zaklenjena vrata samostana.

Kosovska policija je sicer dopoldne blokirala vse ceste v Banjsko iz smeri Leposavića, Zubinog Potoka in Zvečana, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo.

Dialog med Beogradom in Prištino

Na Kosovo je že prispel posebni predstavnik Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Lajčak je skupaj z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Evropske unije Josepom Borellom na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, najostreje obsodil "grozljiv napad" na kosovsko policijo. Zapisal je, da je nasilje v kakršnikoli obliki absolutno nesprejemljivo. Poudaril je tudi, da je treba storilce privesti pred sodišče in da se vsi morajo takoj vrniti k dialogu.

Incident sta pred tem obsodila tudi posebna predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov na Kosovu in vodja civilne misije Združenih narodov na Kosovu (Unmik) Caroline Ziadeh ter ameriški veleposlanik v Prištini Jeffrey Hovenier.

Albanski premier Edi Rama pa je medtem sporočil, da uboj kosovskega policista pomeni največji alarm doslej. Po njegovi oceni obstaja nevarnost, da incident preraste v oborožen konflikt.

Natove enote v stanju pripravljenosti

Zaradi nocojšnjega napada, v katerem je bil ubit kosovski policist, ter še vedno trajajočega spopada med kosovsko policijo in oboroženimi skupinami so v stanju pripravljenosti tudi enote Natove misije na Kosovu Kfor. Iz Kforja so na družbenem omrežju X medtem sporočili, da pozorno spremljajo razmere v Banjski, na območju pa so prisotne njihove enote, ki so po potrebi pripravljene posredovati.

Tudi Slovenija ostro obsodila napad na Kosovu

Tudi Slovenija ostro obsoja današnji napad na kosovsko policijo na severu države, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. "Pozivamo k takojšnjemu prenehanju nasilja in predaji napadalcev, da bi preprečili nadaljnje žrtve," so še sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. Obenem so izrazili sožalje družinam in prijateljem ubitega kosovskega policista.

Napete razmere na severu Kosova

Razmere na severu Kosova so se močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v spopadih med Srbi in kosovskimi policisti ranjenih več deset pripadnikov Kforja.

Po junijskih pogovorih, na katerih sta se Vučić in Kurti sestala z Borrellom, so se napetosti nekoliko umirile. Borrell je sicer v torek po novem neuspelem krogu pogovorov, ki sta se jih udeležila Vučić in Kurti, poudaril, da je Evropska unije zaskrbljena, ker Beograd in Priština ne izvajata svojih zavez iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol