Nikola Vuković | 17. 9. 2023, 17:13

Vprašanje Kosovo ostaja brez odgovora: pogajanja vnovič neuspešna, obe strani spet krivita druga drugo

Profimedia

Srečanje med Vučićem in Kurtijem je bilo neuspešno in brez konkretnih rešitev.

Vprašanje Kosova je še naprej kamen spotike tako v odnosih med Beogradom in Prištino kot tudi na poti obeh držav v Evropsko unijo. Stalne napetosti in pomanjkanje kompromisa hkrati vodijo do tega, da je vprašanje še daleč od rešitve, posledice pa zagotovo najbolj čutijo prebivalci Kosova. Nedavno srečanje v Bruslju pod okriljem Evropske unije in s posredovanjem visokega zunanjepolitičnega in varnostnega predstavnika EU Josepha Borrella in posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka je minilo brez konkretnih rešitev in tudi brez kakršnegakoli napredka v dialogu med obema stranema.

Po srečanju sta tako Vučić kot Kurti žogico še enkrat prestavila na tuje polje in za neuspeh pogajanj okrivila drugo stran. Srbski predsednik je izjavil, da so se pogovori končali neuspešno v smislu iskanja poti za normalizacijo odnosov. Aleksandar Vučić je med pogovorom poudaril, da se je nasilje nad Srbi na severu Kosova povečalo, odkar je Kurti prišel na oblast. Tudi tokrat je bila glavna sporna točka oblikovanje skupnosti srbskih občin. Vučić je dejal, da so oblikovanje te skupnosti poudarjali predstavniki EU, a da Kurti tega ni želel sprejeti. Glede na to, da je srbska stran oblikovanje postavila kot predpogoj za nadaljnja pogajanja, tokratna Kurtijeva zavrnitev oblikovanja skupnosti ni mogla doseči nobenega kompromisa.

Kurti vztrajal pri de facto priznanju

Albin Kurti je na drugi strani potrdil, da je zavrnil oblikovanje združenja srbskih občin. Dejal je, da ne more sprejeti, da je ZSO "predpogoj za uveljavitev dogovora med Beogradom in Prištino”, saj je dejansko v nasprotju s tem sporazumom. Na Kurtijevo zavrnitev se je skliceval tudi Joseph Borell, ki je po srečanju dejal, da kosovski premier "noče narediti korak naprej in začeti kredibilnega proces vzpostavitve združenja srbskih občin". "Namesto tega je Kurti vztrajal pri de facto priznanju neodvisnosti Kosova kot prvem koraku," je dodal Borell. Kar je opaziti in o čemer je Borell govoril naprej, je, da sta stranki izhajali iz nasprotnih stališč. "Kurti se je ukvarjal s političnimi vidiki normalizacije odnosov, medtem ko je srbska stran želela začetek oblikovanja združenja srbskih občin pred izpolnitvijo svojih obveznosti," je dejal Borell.

Kar pa je za navadnega prebivalca Kosova verjetno najpomembnejše in je povezano z obrambo življenj ljudi, je to, da ni bil storjen noben pozitiven korak k deeskalaciji konflikta na severu Kosova, kar je Borell potrdil tudi sam. Vučić in Kurti sta javnosti ponovno zagotovila, da rešitve tega vprašanja ni blizu in da bodo prebivalci Kosova še naprej morali živeti v strahu in biti kolateralna škoda političnih iger in manipulacij obeh voditeljev.