6. 2. 2024, 16:25 | Vir: STA

Po novici, da ima njegov oče Karel III. raka, se je v London vrnil princ Harry (bo bolezen znova zbližala družino?)

Profimedia

Harryja, ki s soporgo Meghan Markle živi v ZDA, je o bolezni po telefonu obvestil kralj osebno.

Po novici, da je kralj Karel III. zbolel za rakom, se ves dan na Otoku vrstijo odzivi in tudi ugibanja, kako bo v bližnji prihodnosti delovala britanska monarhija. Bolezen, zaradi katere se kralj že zdravi, naj bi sicer odkrili v zgodnji fazi. Na obisk k očetu pa je medtem iz ZDA prispel tudi njegov sin, princ Harry.

Princ Harry je prispel v London.

Princ Harry je prispel v London.

Profimedia

Priložnost za zbližanje po obdobju napetih odnosov

Mlajši sin britanskega monarha je vrnitev v domovino in obisk 75-letnega očeta napovedal že v ponedeljek, ko je Buckinghamska palača javnosti sporočila, da se kralj zdravi zaradi raka, ki so ga odkrili med nedavnim posegom zaradi povečane prostate.

Glede na poročanje več britanskih medijev je princ, ki ga je oče v ponedeljek po telefonu osebno obvestil o svoji bolezni, že prispel na londonsko letališče Heathrow, od koder se je odpeljal v spremstvu dveh policijskih vozil.

Številni komentatorji in opazovalci kraljeve družine to srečanje vidijo kot priložnost za zbližanje po obdobju napetih odnosov, odkar se je Harry odrekel kraljevim dolžnostim in med drugim v avtobiografiji razkril številne podrobnosti o svoji družini in odnosih znotraj nje.

Profimedia

Kraljeve obveznosti predvsem protokolarne

Palača sicer podrobnosti o kraljevem zdravstvenem stanju ne razkriva, javili so le, da ne gre za raka prostate, kralj pa da se bo zdravil ambulantno. Kot je danes zagotovil britanski premier Rishi Sunak, so bolezen zaznali zgodaj.

V času zdravljenja se bo kralj umaknil iz javnega življenja, bo pa še naprej opravljal svoje dolžnosti monarha in se med drugim redno srečeval tudi s premierjem. Dolžnosti britanskega monarha so sicer v veliki meri protokolarne in ne posegajo v politične odločitve v državi. Ima pa med drugim nalogo uveljavljanja zakonodaje, imenovanja premierja in odpiranja zasedanj parlamenta.

Na svojem seznamu ima tudi številne diplomatske obveznosti, vključno s sprejemi tujih državnikov. Karel je tudi sam že odpotoval v Nemčijo, Francijo in Kenijo in nagovoril zbrane na podnebni konferenci COP28.

Profimedia

K javnim zadolžitvam se vrača princ William

Večinoma pa člani kraljeve družine potujejo po državi in opravijo na stotine obiskov združenj in javnih služb ter se udeležujejo raznih odprtij. Med drugim tudi podpirajo pobude za brezdomce in spodbujajo ohranjanje narave.

Že ob januarski odsotnosti kralja, ki je okreval po posegu zaradi povečanja prostate, je nekoliko bolj v ospredje stopila njegova soproga, kraljica Camilla.

Nekoliko več zadolžitev naj bi sedaj prevzel tudi prestolonaslednik, princ William. Prav ta teden se vrača k javnim zadolžitvam, potem ko se je za nekaj časa umaknil iz javnosti, saj je tudi njegova soproga Kate prestala operacijo in bo predvidoma okrevala do konca marca.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol