Ž.A. | 29. 7. 2022, 17:27

Kriza na vidiku: prvo evropsko mesto, kjer so zaradi vojne v Ukrajini ostali BREZ tople vode in elektrike

Profimedia/fotomontaža

Zdi se, da smo se izogibali tega trenutka, ampak prišel je. Imamo prvo mesto, ki je uvedlo številne ukrepe, s katerimi varčujejo energijo. "Zaradi vojne v Ukrajini in energetskih groženj Rusije je ključnega pomena, da z energijo ravnamo previdno!"

Na severozahodu Nemčije je mesto Hannover postalo prvo mesto, ki je uvedlo varčevalne ukrepe. 

"Razmere so nepredvidljive. Vsaka kilovatna ura šteje in zaščita kritične infrastrukture mora biti prednostna naloga," je dejala mestna županja Belit Onay.

Nemčija je v veliki meri odvisna od uvoza ruskega plina, kar pojasnjuje tako hitro postavljanje ukrepov, še preden so to naredile preostale evropske države.

Kakšni so ukrepi?

V Hannoverju so ugasnili razsvetljavo na javnih spomenikih, izklopili so fontane in uvedli hladne prhe v občinskih bazenih in športnih dvoranah. To vključuje vse prhe in kopalnice v mestnih stavbah in centrih za prosti čas. Ukrepi ne veljajo za vrtce, šole, domove za ostarele in bolnišnice.

Uredništvo

Prav tako je prepovedana uporaba mobilnih klimatskih naprav in ventilatorskih grelnikov.

Kdo jim je sledil?

Reflektorji so ugasnili tudi v nemški prestolnici, kar pomeni, da je bilo vsaj 200 spomenikov in občinskih stavb v temi. 

Berlinska senatorka za okolje Bettina Jarasch se strinja z varčevalnimi ukrepi: "Zaradi vojne v Ukrajini in energetskih groženj Rusije je ključnega pomena, da z energijo ravnamo karseda previdno."

Berlin, Nemčija

Berlin, Nemčija

Profimedia

Sledi jim tudi mesto München, ki napoveduje, da bodo ugasnili reflektorje in v občinskih stavbah uvedli hladno vodo. Po istem vzorcu bodo prav tako ugasnili fontane.

München, Nemčija

München, Nemčija

Profimedia

Mesto Nürnberg bo zaprl tri mestne notranje bazene in podaljšal odprtje zunanjih kopališč do konca septembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord