13. 9. 2022, 21:35 | Vir: STA

Krsta s posmrtnimi ostanki Elizabete II. že v Londonu, kdo jo je spremljal?

Profimedia

Kraljičina krsta je prispela v Buckinghamsko palačo iz oddaljenega gradu Balmoral v Edinburghu. Pozdravilo jo je več deset tisoč žalujočih.

Krsta s pokojno britansko kraljice Elizabeto II. je nocoj prispela v London, kjer jo bosta v Buckinghamski palači sprejela Karel III. ter kraljica soproga Camilla. Krsta je iz Škotske, kjer je kraljica minuli četrtek umrla, v prestolnico prispela na krovu transportnega letala britanske vojske.

Nekaj ur, preden je letalo pristalo na vojaškem letališču Northolt zahodno od Londona, je tam pristal novi kralj Karel III. s soprogo, potem ko se je mudil na obisku na Severnem Irskem, kjer se je v novi vlogi srečal s tamkajšnjimi političnimi voditelji in se udeležil spominske maše za pokojno kraljico.

Kraljica še zadnjič zapustila Škotsko

Na enournem poletu iz Edinburgha je krsto s posmrtnimi ostanki Elizabete II. spremljala njena edina hči, princesa Anne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Pokojna kraljica je tako še zadnjič zapustila Škotsko, kjer je na dvorcu Balmoral preživela zadnje dni. Pristanku letala sta med drugim v dežju prisostvovala premierka Liz Truss in obrambni minister Ben Wallace.

Profimedia

Krsto bodo v sredo iz Buckinghamske palače prepeljali v Westminster. Tam se bodo lahko Britanci naslednje štiri dni, do pogreba, še zadnjič poslovili od monarhinje, ki je državi vladala 70 let.

Kdaj bo pogreb?

Pogreb bo v ponedeljek, 19. septembra. Krsto s posmrtnimi ostanki Elizabete II. bodo v procesiji prepeljali v Westminstrsko opatijo, kjer bo pogrebna slovesnost z državniškimi častmi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord