N. V. | 29. 7. 2022, 08:00

Lastniki hrvaških razkošnih vil razkrili, kdo so njihovi gostje!

Facebook Villa DeLinda/ Facebook Villa Harmony - Makarska/Facebook Villa Palladium/fotomontaža

Poglejte si, koliko zaslužijo med poletno sezono. Menite, da lahko s tem preživijo zimo?

Lastniki razkošnih vil so novinarjem Slobodne Dalmacije razkrili, koliko zaslužijo in kdo so njihovi gostje. 

Glede na to, da je zaradi pandemije priporočeno, da se izogibamo stiku z drugimi, je izolacija postala eden pomembnih dejavnikov pri načrtovanju potovanja. Vse več turistov se namesto za hotelske namestitve odloča za najem vil.

Prednost najema vile

Poleg sob z lastnimi kopalnicami ter prostornimi kuhinjami in jedilnicami je gostom na voljo tudi vrt, igrišče za otroke, bazen, telovadnica, igralnica in spa.

Gre za vile Harmony, Palladium in DeLinda. Vse so v Makarski rivieri.

Najbolj priljubljene vile so rezervirane že leto vnaprej, novinarji portala Slobodna Dalmacija pa so (na podlagi ocen enega vodilnih svetovnih spletnih podjetij na področju potovanj, Booking.com) izbrali tri najboljše, da bi preverili, koliko stane nočitev v vili, kaj ponuja razkošen objekt in kdo so njihovi najpogostejši gostje.

Vila DeLinda

Trenutna cena nočitve v vili DeLinda je 690 evrov. Kapaciteta vile je 6+2, sprejemajo tudi hišne ljubljenčke. Vila je v Velikem Brdu in je od najbližje plaže oddaljena 900 metrov.

"Pogosto dobimo prošnje vplivnežev za brezplačno nastanitev, a takšne prošnje zavračamo," doda.

V zadnjih petih letih, odkar se ukvarjajo z oddajanjem, niso imeli nobenih incidentov ali posebnih zahtev uporabnikov, čeprav so imeli goste z različnih celin, za Slobodno Dalmacijo pove lastnica vile Ivana Bašković. 

Njen mož, lastnik vile DeLinda, je po poklicu vodovodni inštalater, in tako je bazen v vili naredil sam. Pred petimi leti je ta naložba stala 20.000 evrov, zdaj bi gradnja bazena stala dvakrat več. Celotna naložba je znašala 300.000 evrov.

Tudi projekt za vilo je naredil sam, a nič ne bi bilo brez strica Iva, ki mu je omogočil, da ima vse, kar ima danes, pravi. "Dal mi je kos zemlje za prodajo in mi rekel, naj z denarjem zgradim hišo," za medij Slobodna Dalmacija pove Ante Bašković.

"Vile v Makru nisem zgradil po naključju, ta vas mi pomeni vse. V Makru sem se poročil, sin je bil krščen v vaški cerkvi v Makru, zmrazi me že, ko govorim o Makru. Tak mir in sožitje z naravo je težko najti drugje. Morda je tudi to eden od razlogov, zakaj se večina naših gostov vsako leto vrača sem," razloži.

Vila Harmony

"Tisto, kar našo vilo loči od drugih, je neoviran pogled na morje in mesto iz vseh delov vile, poseben poudarek pa je na čudovitih terasah, obloženih s kamnom," je dejal Tarik Buljugić, lastnik vile Harmony.

Trenutna cena v vili Harmony je 665,17 evra na noč. Zasedenost za julij in avgust je 100-odstotna, kapaciteta vile pa je šest oseb.

Privlačna območja so bazen in vrt, okrašen s sivko.

Vila je ob vznožju gore Biokovo, zato so noči prijetne za spanje, saj je temperatura za pet stopinj Celzija nižja kot v središču mesta.

"Naši gostje so večinoma družine, željne miru in počitka. Največ gostov smo imeli v letu 2019. To so bili obiskovalci iz skandinavskih držav, pa tudi iz Nemčije, Avstrije in Švice. Od leta 2020 se je populacija gostov zaradi covida spremenila, zelo veliko gostov prihaja tudi iz Poljske in Slovaške. Po našem mnenju so zadnji dve sezoni na Makarski rivieri rešili gostje iz Poljske," pove za Slobodno Dalmacijo.

Pravi, da je v objekt vložil veliko denarja, za vložena sredstva pa pričakuje povrnitev v obdobju 20 let, "saj tovrstna naložba ne prinaša hitrega dobička"

Vila Palladium

Med najbolje ocenjenimi vilami v Makarski je Palladium v ​​lasti Ankice Grgasović. Vila, skoraj v središču Makarske, obsega 450 kvadratnih metrov in ima kapaciteto za osem oseb. Vključuje igralnico, spa in masažno kad s čudovitim pogledom na morje, primerna pa je tudi za otroke.

"Pri nas bivajo gostje z višjo plačilno sposobnostjo, trenutna cena nočitve je 800 evrov. Za to sezono nimamo več prostih terminov," pove lastnica.

Razkrije, da v vili pogosto bivajo tudi slavne osebnosti, predvsem radi prihajajo Instagramovi vplivneži z vsega sveta. "Na njihovo željo jih peljemo na Hvar in Korčulo, tam se slikajo, potem pa se skoraj takoj želijo vrniti, da si malo ogledajo znamenitosti," pove Grgasovićeva.

In kaj gostje v takšni vili počnejo? "Najbolj zanimive so zahteve naših gostov. Nudimo prevoz z gliserjem, organiziramo izlete za goste in smo na voljo 24 ur na dan. Moj najljubši primer je bil, ko je fant rezerviral vilo zase in za svoje dekle. To naju je presenetilo, saj je hiša ogromna samo za dva. Za kaj gre, sem razumela, ko naju je prosil, naj med potovanjem pripraviva romantično večerjo, šampanjec in rože, da bo lahko zasnubil dekle."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol