K. Ž. | 20. 12. 2023, 16:20

Ker so "izgubili boj proti drogam", bi ta evropska država zdaj rada legalizirala kokain

Profimedia

V bernskem parlamentu trenutno razpredajo o pilotnem projektu, ki predvideva popolno legalizacijo kokaina za rekreativno uporabo.

Švicarska prestolnica Bern želi zagnati pilotni projekt, s katerim bi legalizirali kokain za rekreativno uporabo, kar je en način radikalnega pristopa v boju proti drogam. Parlament v Bernu je zamisel podprl, vendar se še vedno sooča z velikim odporom mestne, obenem pa to zahteva tudi spremembo državne zakonodaje, poroča avstrijski portal oe24.

Legalizacija napreduje, a nihče ne gre tako daleč

Politika na področju prepovedanih drog se po vsem svetu razvija in spreminja. Tako je ameriška zvezna država Oregon leta 2021 dekriminalizirala posedovanje majhnih količin kokaina v korist zdravljenja odvisnosti.

Številne evropske države, vključno s Španijo, Italijo in Portugalsko, ne izrekajo več zapornih kazni za posedovanje drog. Nobena država pa ni šla tako daleč, da bi v parlament spravila takšen predlog, o katerem zdaj razpravljajo v Bernu.

Bern, Švica.

Bern, Švica.

Profimedia

Prepovedi so neučinkovite

Švica je pod drobnogled vzela svoje stališče do drog. To se je zgodilo po tem, ko so nekateri politiki kritizirali popolne prepovedi, saj so le-te po njihovem mnenju neučinkovite. Predlog se zdaj nahaja v zgodnji fazi in temelji na nenehnih poskusih, da bi bila prodaja konoplje legalizirana. "Boj proti drogam je spodletel in preučiti moramo nove zamisli," je dejala Eva Chen, članica bernskega sveta alternativne levice, ki je tudi podprla predlog.

Preberite še:

Švica, evropska prestolnica kokaina

Na podlagi meritev količine prepovedanih drog in metabolitov v odpadnih vodah ima Švica eno najvišjih stopenj uporabe kokaina v Evropi, pri čemer spadajo Zürich, Basel ter Ženeva v vrh evropskih mest, kjer je poraba kokaina največja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol