K. Ž. | 18. 11. 2023, 08:17

Država želi gibanju LGBT nadeti "ekstremistično" oznako in člane kazensko preganjati

Profimedia

Rusko pravosodno ministrstvo je na vrhovno državno sodišče vložilo zahtevo za prepoved mednarodnega gibanja LGBT, ker je to zanje ekstremistično.

Glede prepovedi ostajajo številne nejasnosti, saj ni popolnoma razumljivo, ali se prepoved nanaša na LGBT skupnost kot celoto ali le na posamezne organizacije. Ministrstvo je dejalo, da je gibanje pokazalo znake "ekstremističnega dejavnosti, vključno s spodbujanjem socialnih in verskih sporov".

Zaradi prepovedi bi lahko bil vsak LGBT-aktivist kazensko preganjan, poroča portal BBC.

Ekstremistično oznako so ruske oblasti v preteklosti uporabljale proti organizacijam za človekove pravice in proti opozicijskim skupinam, kot je Protikorupcijska fundacija Alekseja Navalnega.

Višje sodišče bo predlog obravnavalo 30. novembra.

Prepoved bi onemogočila delovanje LGBT organizacij, aktivisti in zaposleni pa bi lahko bili kazensko preganjani, je besede enega redkih LGBT aktivistov povzel časnik Moscow Times. "V bistvu bi to pomenilo kazenski pregon zgolj na podlagi posameznikove usmerjenosti in identitete." Analitiki sicer menijo, da je ta poteza še ena izmed populističnih ukrepov, sprejetih z namenom pridobivanja glasov pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Pričakuje se, da se bo Vladimir Putin potegoval za peti predsedniški mandat, čeprav svoje kandidature še ni javno oznanil.

Profimedia

Pod Putinovo vladavino je Rusija zatrla aktivizem LGBT, saj ga vidi kot napad na "tradicionalne ruske vrednote". Zakonodaja, ki je bila sprejeta decembra lani, je prepovedala "propagando netradicionalnih spolnih odnosov" med vsemi starostnimi skupinami. To je bila razširitev zakona iz leta 2013, namenjenega mladoletnikom.

Zakon vse pozitivne prikaze istospolnih odnosov v množičnih medijih ali oglaševanje uvršča pod isto kategorije kot distribucijo pornografije, spodbujanje nasilja ali netenje rasnih, etničnih in verskih napetosti.

Letošnja julijska zakonodaja pa je prepovedala operacije, s katerimi bi posamezniki spremenili spol. Uradniki v Rusiji pa medtem vztrajajo, da "netradicionalni spolni odnosi" niso prepovedani.

Zadnja poteza ruske vlade bo zagotovo povzročila globoko zaskrbljenost v že tako ogroženi skupnosti. "Aktivisti se soočajo s pritiskom države ter tudi s pritiskom homofobnih in transfobnih skupin, pri čemer pogosto trpijo zaradi fizičnih napadov," je dejal en aktivist.

Profimedia

Vodja dobrodelne organizacije LGBT Dilya Gafurova, ki je zapustila Rusijo, je za tiskovno agencijo AFP povedala, da jih oblasti ne poskušajo samo "izbrisati iz javnega polja: želijo nas prepovedati kot družbeno skupino". "Nadaljevali bomo naš boj," je dejala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol