25. 4. 2022, 11:34 | Vir: STA

Francoski predsednik deležen NEPRIČAKOVANIH čestitk

Profimedia

Macron je v drugem krogu volitev dobil 58 odstotkov glasov ter si s tem zagotovil petletni mandat v Elizejski palači. Njegovo vnovično izvolitev so posebej navdušeno pozdravili v Bruslju in več evropskih prestolnicah.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je bil izvoljen za drugi petletni mandat, dobiva čestitke z vsega sveta. Takoj po objavi izidov vzporednih volitev so mu čestitali najvišji predstavniki EU in številni evropski voditelji, danes je prejel še čestitke iz Washingtona, Pekinga in Moskve. 

Ameriški predsednik Joe Biden je na Twitterju zapisal, da je Francija "najstarejša ameriška zaveznica in ključna partnerica". Dodal je, da se veseli nadaljevanja sodelovanja, tudi pri podpori Ukrajini, obrambi demokracije ter boju proti podnebnim spremembam.

Macronu je posebej čestital tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki se prav tako veseli nadaljnjega sodelovanja s Francijo. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je v čestitki Macronu zaželel "veliko uspeha in dobrega zdravja" v drugem mandatu, so sporočili v Kremlju. Macron in Putin sta imela sicer v zadnjem času več stikov. Macron si je najprej neuspešno prizadeval preprečiti ruski napad na Ukrajino, s Putinom pa sta po telefonu večkrat govorila tudi po začetku napada.

V predvolilni kampanji pa je francoski predsednik opozarjal na tesne vezi, ki jih ima s Putinom njegova protikandidatka na volitvah, skrajna desničarka Marine Le Pen. Ta je med drugim leta 2017 od ruske banke dobila devet milijonov evrov vredno posojilo za financiranje kampanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Macronu čestital v telefonskem pogovoru, na Twitterju pa je zapisal, da je francoski predsednik resničen prijatelj Ukrajine. "Želim mu veliko uspehov v korist Francozov. Cenim njegovo podporo in prepričan sem, da bomo šli naprej k novim skupnim zmagam," je tvitnil v ukrajinščini in francoščini.

Kitajski predsednik Xi Jinping je zapisal, da si želi nadaljevati sodelovanje z Macronom pri ohranjanju diplomatskih odnosov, ki temeljijo na neodvisnosti, medsebojnem razumevanju in koristih za obe strani. Dodal je, da je francosko-kitajske odnose vselej gledal v okviru "strateške in dolgoročne perspektive".

Macronu je čestital tudi avstralski premier Scott Morrison in dejal, da je zmaga "velik izraz delovanja liberalne demokracije v negotovih časih", Francijo pa je označil za pomembno partnerico Avstralije in celotnega indijsko-pacifiškega območja. Med Parizom in Canberro je sicer lani izbruhnil spor, ker je Avstralija brez opozorila odpovedala več milijard vredno pogodbo o nabavi francoskih podmornic.

Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da se veseli sodelovanja z Marconom pri obrambi demokracije, boju proti podnebnim spremembam ter ustvarjanju novih delovnih mest.

Indijski premier Narendra Modi pa je v čestitki Macrona označil za prijatelja ter izrazil upanje, da bosta Indija in Francija poglobili strateško partnerstvo.

Macron je v nedeljo v drugem krogu volitev dobil 58 odstotkov glasov ter si s tem zagotovil nov petletni mandat v Elizejski palači. Njegovo vnovično izvolitev so posebej navdušeno pozdravili v Bruslju in več evropskih prestolnicah. Zmaga Macronove protikandidatke Le Penove bi namreč pomenila radikalno spremembo evropske politike Pariza.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord