M. P. | 25. 4. 2022, 07:00

Janez Janša: od političnega zapornika do nekdanjega predsednika vlade

Profimedia

Vsekakor gre za politika, ki je zadnjih trideset let krojil usodo Slovenije. Kakšna bo njegova vloga v prihodnje?

Politična biografija Janeza Janše je polna velikih zmag, a tudi bridkih porazov. Od prvega junaka osamosvojitvene vojne do političnega zapornika. Od odstavljenega ministra do zdaj že nekdanjega predsednika vlade. Tretjič.

Zadnje čase si je predvsem zaradi vojne v Ukrajini na mednarodnem političnem parketu ustvaril sloves politika, ki blesti v izrednih razmerah. Ko je v opoziciji, je napaden, ko je na oblasti, nepredvidljiv. Mnogi mu očitajo populizem in preveč hitre prste v zapisih na Twitterju.

V začetku 90. let je bil Janša eden najvidnejših osamosvojiteljev, po osamosvojitvi pa ves čas eden od najvidnejših političnih akterjev. Med drugim je bil predsednik vlade v letih od 2004 do 2008 in od 2012 do 2013. Vladne vajeti je prevzel tudi po nepričakovanem odstopu Marjana Šarca januarja 2020.

STA

 

Orbanov zaveznik

Janša ni nikoli skrival, da je eden njegovih tesnejših političnih prjateljev madžarski premier Viktor Orban. Po mnenju mnogih je politično pot Slovenije krojil prav po zgledu 'orbanistične Madžarske'. Tako kot Orban svojo stranko Fidesz naj bi tudi Janša SDS spremenil v stranko enega človeka.

V zadnjem času so ga v časniku The Independent in politični reviji Foreign Policy opisovali kot skrajno desnega voditelja. Njegov stil politike so primerjali z Donaldom Trumpom, Der Spiegel ga je imenoval "slovenski Trump", Deutsche Welle pa "mini-Trump". Po predsedniških volitvah leta 2020 v Ameriki je Janša na Twitterju objavil vrsto teorij zarot o volitvah in si s tem prislužil zelo negativne odzive iz tujine.

Njegovo vladanje po razpadu Šarčeve vlade, sploh v času koronavirusne epidemije, je doma sprožilo številne proteste.

Profimedia

Kot izhaja iz njegove biografije, se je Janša rodil 17. 9. 1958 v Ljubljani kot drugi od treh otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Žalni in na Grosupljem, klasično gimnazijo pa v Stični. Nadaljnje izobraževanje je sledilo na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani, kjer je leta 1982 diplomiral iz obramboslovja. Kariero je začel kot aktiven član ZSMS (Zveza socialistične mladine Slovenije).

Disidentska pot in slovenska pomlad

Mladi Janez Janša je v 80. letih pisal kritične članke o stanju tedanje socialistične družbe za Mladino in Časopis za kritiko znanosti. Maja 1988 ga je aretirala takratna Služba državne varnosti, ker naj bi skupaj s še dvema sodelavcema in enim pripadnikom JLA izdal vojaško skrivnost. V tako imenovanem procesu proti četverici (kratica JBTZ), ki je potekal v Ljubljani, je senat vojaškega sodišča konec julija 1988 četverico obsodil na zaporne kazni. A pod težo demonstracij in pritiska javnosti jih je kasneje skrajšal.

Med takratnimi demonstracijami za izpustitev četverice se je prebudil duh slovenstva, ki je bil ključen za kasnejšo osamosvojitev Slovenije od Socialistične federativne republike Jugoslavije. Zaradi dogodkov, ki so sledili in ki so pripeljali do slovenske samostojnosti, se Janši pripisuje vloga enega najpomembnejših slovenskih osamosvojiteljev.

Za sabo ima dolgo politično kilometrino, ki jo je pri 17 letih pričel že v času Jugoslavije.

Za sabo ima dolgo politično kilometrino, ki jo je pri 17 letih pričel že v času Jugoslavije.

STA

Politične afere in zaporna kazen

16. maja 1990 je v prvi demokratično izvoljeni vladi, ki jo je sestavil Demos, Janša postal minister za obrambo. Vendar je bil čez dve leti s tega mesta razrešen zaradi afere Depala vas. Janša se je Socialdemokratski stranki Slovenije (SDS) pridružil leta 1992, maja 1993 je bil izvoljen za njenega predsednika in jo vodi še danes.

Janšo je usodno zaznamovala sodba v zadevi Patria, v kateri je bil obsojen skupaj z brigadirjem Tonetom Krkovičem in podjetnikom Ivanom Črnkovičem. Po odredbi okrožnega sodišča 20. junija 2014 je pričel s prestajanjem dveletne zaporne kazni na Dobu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord